Sport

Felhők alatt Szocsi, de jön a meleg

szocsi 2014 (szocsi 2014, )
szocsi 2014 (szocsi 2014, )

A szocsi téli olimpia február 7-i rajtja óta egészen vasárnapig tavaszias idő uralkodott még a Kaukázusban lévő hegyi központban, Krasznaja Poljanán is, azóta viszont gondot okoz a köd, több viadalt el kellett halasztani, mert versenyzésre alkalmatlan látási viszonyok alakultak ki a helyszíneken.

A sílövők férfi 15 kilométeres tömegrajtos versenyét már másodszor napolták el és a hódeszkások férfi krossz számát is áttették keddre, továbbá veszélybe került a női biatlonosok 12,5 kilométeres tömegrajtos küzdelmeinek eredeti időpontban – hétfőn 16 órától – történő lebonyolítása is, mert a lőtéren alig lehet ellátni a céltáblákig.

A síugrás hétfő esti csapatviadalát viszont egyelőre nem fenyegeti veszély. A problémát jelenleg az okozza, hogy a hegyeket összefüggő felhő borítja, a havas sportágak közül egyedüliként azonban a síugrás versenyhelyszíne nem magasan, hanem a völgyben lévő hegyi központban, Krasznaja Poljanán van, amely 560 méter magasan fekszik.


Fotó: Europress Fotóügynökség

A felhősödés nagyjából a tengerszint felett 850-900 méterre kezdődik. A Krasznaja Poljanát a sílövő és sífutó versenyeknek otthont adó Laura sportkomplexummal felvonó köti össze. Amint ez beér a tejfehér felhőbe, azonnal minimálisra, helyenként legfeljebb öt méterre csökken a látótávolság. A csaknem 1500 méteres magasságban lévő létesítményhez érve valamelyest ritkul a köd, talán 100-200 méterrel feljebb már lehetne versenyt rendezni. 

A folytatást illetően rövid távon nem túl reményt keltő, hogy teljes szélcsend van, így a felhők is szinte mozdulatlanul ülnek meg a hegyekben.

A versenyzők nem örülnek a megváltozott körülménynek, visszasírják a vasárnap délelőttig tapasztalt tavaszias, tiszta időt, amikor egyesek rövid ujjú dresszben, sőt, néhányan rövidnadrágban versenyeztek. A napsütésben ugyanis legfeljebb az olvadó hó minőségére panaszkodhattak az indulók, de a versenyük megrendezését nem fenyegette veszély.

Az időjárás-jelentések szerint keddre sem várható változás, egész napra felhős időt jósolnak, de szerdán már ismét kisüthet a nap és megkezdődhet a felmelegedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik