Florence Kiplagat (florence kiplagat)
Sport

Újabb atlétikai rekord lett a múlté

1:05:12 óra immáron a rekord női félmaratoni futásban.

A kenyai Florence Kiplagat megdöntötte a női félmaratoni futás világrekordját a vasárnapi, barcelonai versenyen: a 26 éves afrikai atléta 1:05:12 óra alatt teljesítette a távot. Az eddigi csúcsot honfitársa, Mary Keitany tartotta 1:05:50-nel, aki szinte napra pontosan három évvel ezelőtt, 2011. február 18-án futotta ezt az időt az egyesült arab emírségekbeli Rász-el-Haimában.


Florence Kiplagat történelmet írt
Fotó: Europress Fotóügynökség

Kiplagat – akinek eddigi legjobbja 1:06:38 óra volt a 21,1 kilométeres távon – fölényesen nyert a katalán fővárosban, miután a második helyen célba érkező brit Nicola Duncant több mint hét perccel előzte meg.

“Ezt a napot soha nem fogom elfelejteni. Nagyon boldog vagyok. Ez egy nagyon gyors pálya volt és külön köszönetet szeretnék mondani a segítőimnek, Marc Roignak és Stanley Sirorónak, jó munkát végeztünk. Már a kezdés után is tökéletes állapotban voltam és az időjárás is tökéletes volt, így éreztem, hogy ez egy speciális nap lesz” – lelkendezett az új világcsúcstartó.

Nem ez volt az egyetlen atlétikai rekord, amely megdőlt a hétvégén. Szombaton írtunk róla, hogy a rúdugró Szergej Bubka csúcsát 21 esztendő után adta át a múltnak a francia Renaud Lavilleine. Az etiópiai Genzebe Dibaba a hölgyek kétmérföldes távját teljesítette – fedettpályán – rekordidő alatt Birminghamben.

Ajánlott videó