Sport

Izgalmas nap vár a magyarokra Szocsiban

miklós edit (miklós edit)
miklós edit (miklós edit)

Miklós Editnek és a gyorskorcsolyázóknak is szurkolhatunk a téli olimpián szombaton.

Magyar szempontból a szombati ígérkezik az egyik legizgalmasabb napnak a szocsi téli olimpián: a lesiklásban hetedik Miklós Edit a másik gyors számban, a szuperóriás-műlesiklásban szerepel, míg a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál a legnagyobb reményekkel kecsegtető női 1500 méteren az idei Eb ezüst- és bronzérmese, Heidum Bernadett és Kónya Zsófia száll harcba, illetve a negyeddöntőben folytatja szereplését Knoch Viktor és Liu Shaolin Sándor 1000 méteren.

“Ha minden összejön, megismételhetem a szerdai teljesítményemet – mondta a magyar idő szerint 8 órakor rajtoló versenyen 35-ös rajtszámmal induló, csíkszeredai születésű Miklós Edit. – De ez most sokkal nehezebb lesz, mivel a nagy meleg miatt hamarabb romlik majd a pálya, s ezúttal csak későn rajtolok. Mindenesetre én megint mindent beleadok!”

Ott lesz a mezőnyben Berecz Anna is.


Miklós Edit ismét bizonyíthat
Fotó: MTI

A szám legnagyobb esélyese a szakági vk-ban három győzelmével első, lesiklásban bronzérmes svájci Lara Gut, de nem lenne meglepetés a világkupában élen álló, szuperkombinációban győztes német Maria Höfl-Riesch, a lesiklásban aranyérmes, egyúttal világbajnoki címvédő szlovén Tina Maze, az összetett és szakági vk-ban egyaránt második liechtensteini Tina Weirather, illetve két osztrák, Anna Fenninger és Elisabeth Görgl sikere sem.

A rövidpályás gyorskorcsolyázóknál Heidum Bernadett a hatból a negyedik futamba kapott besorolást, és többnyire európai riválisokkal kell megküzdenie a 11 órakor kezdődő programban. Legerősebb ellenfelének a holland Jorien Ter Mors tűnik, ugyanis éppen mögötte lett ezüstérmes az idei Eb-n 1500-on. A váltó elődöntőjében a magyar csapatból betegsége miatt kihagyott Kónya Zsófia az utolsó hatosban szerepel majd. Az ő dolga rendkívül nehéznek tűnik, mivel kínai és dél-koreai vetélytársa mellett az ausztrál után ismét orosz színekben versenyző, Tatyjana Borogyulina is az ellenfelei között lesz.

A férfiak 1000 méterén a 18 éves Liu Shaolin Sándorra szinte lehetetlen küldetés vár az első negyeddöntőben: olyan futamban kellene az elődöntőt érő első kettőben végeznie, amelyben kínai, dél-koreai, kanadai és amerikai ellenféllel küzd meg. A harmadik olimpiáján szereplő, 24 esztendős Knoch Viktornak valamivel könnyebb a feladata, egy kínai versenyző mellett egy-egy olasszal, orosszal és franciával került a második negyeddöntőbe.

Szombaton jégre lép Nagy Konrád is. A rövidpályáról alig egy éve nagypályára váltó, 21 éves debreceni gyorskorcsolyázó 1500 méteren áll rajthoz: a 14.30-kor kezdődő verseny nyolcadik párjában szerepel majd a német Robert Lehmann-nal együtt.

Ezenkívül három számban hirdetnek bajnokot szombaton. Közül kiemelkedik a síugrók nagysáncversenye, amelynek toronymagas favoritja a lengyel Kamil Stoch, miután hatalmas fölénnyel győzött normálsáncon, ráadásul az azt megelőző két világkupa-viadalt is megnyerte. A másik két éremosztó szám: a szkeletonosok férfi versenye és a sífutók 4×5 kilométeres női váltója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik