Sport

Cologna duplázott, Szabó a 78.

dario cologna (dario cologna, )
dario cologna (dario cologna, )

A 15+15 kilométeres számban vasárnap győztes svájci Dario Cologna nyerte meg a férfi sífutók 15 kilométeres klasszikus stílusú számát a szocsi téli olimpia pénteki versenynapján. A magyar induló, Szabó Milán a 78. helyet szerezte meg.

A 27 éves Cologna, aki ezúttal rendkívül simán, közel félperces előnnyel diadalmaskodott, pályafutása harmadik ötkarikás aranyérmét nyerte, ugyanis Vancouverben is első lett ezen a távon, valamint Szocsiban a sífutók 30 kilométeres üldözéses számában is diadalmaskodott. Mögötte a svéd váltóval 2010-ben olimpiai bajnok Johan Olsson és Daniel Richardsson lett a második és harmadik.

A verseny elején a finn Iivo Niskanen kezdett rendkívül erősen, a táv egyharmadánál még közel tíz másodperccel vezetett a 17 fokos időben rövidujjú ruhában induló Cologna előtt, aki aztán a futam középső részén belehúzott, melynek köszönhetően féltávon túl már a legjobb időt produkálta, ráadásul a 8 és 10 km közötti szakaszon a teljes mezőnyre legalább 15 másodpercet vert, s ekkor utolérte a fél perccel előtte indult Olssont is.

Niskanen fokozatosan elfáradt, így a verseny utolsó harmadában a Colognával együtt tempózó Olsson simán megelőzte őt, sőt a cél előtti 2,5 km-en több mint tíz másodperccel kikapott a lassan kezdő, de fokozatosan belelendülő Richardssontól is, s a finn végül a dobogóról is leszorult.

Fotó: Europress fotóügynökség

A sprintben 73., 23 éves Szabó Milán 8:31.6 perccel maradt el Cologna idejétől, s 78. lett a 91 fős mezőnyben.

“Nagyon elfáradtam. Ez volt életem első egyéni indítású, klasszikus stílusú 15 km-es versenye, ráadásul több szempontból is rendkívül nehéz pályán, mert az útvonal során nagy a szintkülönbség, illetve az olvadó hó sem könnyítette a helyzetet” – mondta az egykori biatlonosként a szabadstílust jobban kedvelő magyar versenyző, aki szerint léceinek vaxolása a lehetőségekhez képest jó volt, de a klasszikus stílusban a csúszó mellett szintén szükséges fogó vax túl sok volt.

Szabó úgy vélte, ezúttal az volt a fontos, hogy megfelelő tempót válasszon, amelyet végig bír, s ez sikerült is neki, így szerinte kihozta magából a maximumot ebben a számban.

“Összességében nagy élmény volt az olimpia, épp ezért sajnálom, hogy hétfőn haza kell mennünk, aminek nem tudjuk az okát. Szerettem volna még élvezni a játékok hangulatát és érezni az olimpiai eszmét” – összegzett a gyöngyösi sífutó, aki a folytatást illetően úgy fogalmazott, lát fantáziát a sprintben, de csak ha a jövőben több támogatáshoz jut, mert nem szeretné a szüleit “fejős tehénnek” tekinteni.

“Reálisnak gondolom, hogy négyéves felkészüléssel a legjobb harmincba, azaz a kieséses szakaszba kerüljek Pjongcsangban. Miklós Edit a jó példa, az ő céljain is mindenki csak nevetett, de bebizonyította, igenis elérhető. Ehhez viszont jobb körülményekre, azaz több támogatásra van szükség” – jelentette ki Szabó.

A sífutó versenyek szombaton a 4×5 km-es női váltóval folytatódnak a szocsi téli olimpián, de a hátralévő számokban magyar versenyző már nem indul.

Eredmény – Sífutás, férfi 15 km, klasszikus stílus, olimpiai bajnok:

1. Dario Cologna (Svájc) 38:29.7 perc
2. Johan Olsson (Svédország) 28.5 másodperc hártrány
3. Daniel Richardsson (Svédország) 38.8 mp hátrány
…78. Szabó Milán 8:31.6 perc hátrány

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik