Sport

Miklós Edit kést döfött az osztrákok szívébe

Az osztrák lapok hatalmas terjedelemben foglalkoznak az olimpia síversenyeinek eddigi legnagyobb meglepetésével, a magyar versenyző hetedik helyével.

Ausztria, a sínemzet gyásznapot tartott szerdán. Sokkolta őket a magyar Miklós Edit történelmi sikere, a 7. helye és az, hogy, hogy a csíkszeredai születésű lány minden osztrák lesiklót a háta mögé utasított. A krone.at például így fogalmaz elemző cikke felvezetésében:„Magyarország? Ugyan, hol van ott hegy, ahol síelni lehet tanulni?”

Miklós Edit zseniális versenyzésével az egész világsajtó foglalkozik
Fotó: Europress fotóügynökség

Az MTK versenyzője mind a négy osztrák versenyzőt maga mögé utasította lesiklásban. Nem mellesleg, csak hogy a további nagy sínemzeteket soroljuk: négy amerikait, három olaszt, két németet és svédet, egy-egy kanadait, norvégot és franciát is!

Érthető, ha a Kronen Zeitung cikkében élesen belemar sajátjaiba: “Ez fáj. Nagyon fáj. Mintha az osztrák versenyzők eredménye nem lenne elég fájdalmas… Az, hogy a síkvidékről érkezett versenyző köröket ver a királykategóriában a versenyzőinkre, az valódi késszúrás a szívbe”. Ausztria 1994 óra nem ért el ilyen pocsék eredményt női lesiklásban.

A magyar lánynak a szövetség az osztrák Dietmar Josef Thönit biztosította Stark Márton mellett edzőként. Ő relatív kevés pénzért, pár ezer euróért vállalta a felkészítést, mert megfogta Miklós megszállottsága, munkához való viszonya.

“Az alfa a versenyeztetés volt, az omega pedig a nagyokéhoz hasonló szerviz. Nemcsak technikai feltételekre gondolok, hanem például egészségügyi stábra is. Messze nem tartunk ott, hogy egyenlő esélyekkel induljon a legjobbakkal szemben, de törekszünk. Pár millióból sikerült ezt az eredményt összehozni, míg az osztrákok százmilliókból sem jutottak el erre a szintre. Azon dolgozunk, hogy ne csak kifutott eredmény legyen, hanem hogy mindig képes legyen a világkupákon, világbajnokságon ezen a szinten teljesíteni” – nyilatkozta a távolabbi célokról Kálomista Gábor, a szövetség elnöke az Indexen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik