Sport

Szocsi: duzzad a botrány a magyar gyorskorisoknál

Természetesen a pénzről - cirka 8 millió forintról - és sporterkölcsről van szó. Most többen is azt állítják, hogy Darázs Rózsa csak azért szerepelhetett a váltóban, mert apja Darázs István, a válogatott szövetségi kapitánya.

Korábban úgy fogalmaztunk, belső feszültség van a gyorskorisoknál, mára már kijelenthetjük, áll a bál, mi több, lassan nemzetközi ösztöndíjbotránnyá dagad az ügy.

A történet dióhéjban. A Keszler Andrea, Heidum Bernadett, Lajtos Szandra, Darázs Rózsa összetételű magyar női rövidpályás gyorskorcsolyaváltó negyedik lett a csoportjában a Szocsiban zajló téli olimpia selejtezőjében, így a jövő hét kedden esedékes B döntőben lesz majd érdekelt a csapat. Heidum utána fakadt ki, mondván: “Ez nem az a váltó, amellyel érmet nyertem az Európa-bajnokságon és az Universiadén. Nemcsak az összetételére gondolok, hanem egyénekre lebontva.”

Úgy látszik szegény Darázs Rózsán (119) csattan a szülői “erőszak” – nyilván ő érzi magát a legkellemetlenebbül
Fotó: MTI

Tudni kell, Szocsiban, a női 3000 méteres váltóban nyolc nemzet négyese állt rajthoz. A hollandokat kizárták, így legrosszabb esetben is 7. helyen végez a magyar négyes, amit a Magyar Olimpiai Bizottság majd 3,2 millió forinttal honorál.

Mindezzel nem lenne gond, ha Darázs Rózsa tavaly novemberben nem jelentette volna be, hogy visszavonul azt követően, hogy 2012 decemberétől gerincsérve miatt nem tudott 100 százalékos edzésmunkát végezni, nem állt rajthoz sem az Eb-n, sem a vb-n, sem az Universiadén, csapatban nem lehetett részese az olimpiai kvótaszerzésnek sem.

Darázs Rózsa, Heidum Bernadett és Darázs István – a látszat ellenére nincs minden rendben Szocsiban, sőt.
Fotó: MTI

Darázs István, a papa, a szakágvezető ennek ellenére úgy gondolta, lányának, miután lélekben feladta a versenyzői karrierjét, két hónap tiszta felkészülés is elég ahhoz, hogy kellően gyors és állóképes legyen, ergo helyt álljon az olimpián. A látottak alapján ez nem így tűnt, messze lemaradtunk azok mögött az oroszok mögött, akiket az Eb-n legyőztünk – Kónyával.

Tudni kell azt is, Darázs Rózsa 14 hónapja felveszi a havi 1500 dolláros (342 ezer forintos), a nemzetközi szervezettől (NOB) járó ösztöndíjat is, amit vissza kellett volna fizessen, ha nem áll/jut ki Szocsiba.

Így viszont a sportolónő megtarthatja a cc. 4,788 milliós NOB-pénzt, plusz a magyar állam 3,2 milliót garantált jutalmát is.

Nagy Zsigmond a Blikk kérdésére úgy fogalmazott: “Fölösleges elébe menni a dolgoknak, de a játékok végeztével mindenképpen kivizsgáljuk az ügyet. Addig felelőtlenség ennél többet mondani.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik