Sport
tenisz (tenisz, )

“Nagy veszteség érte a magyar teniszsportot”

A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) visszautasítja Márky Jenő keddi állításait, melyek szerint a versenyigazgató által 1996 óta szervezett budapesti női tornát az MTSZ száműzte, ezért idén már Bukarestben bonyolítja le a salakpályás versenyt.

“Márky Jenő állításait kénytelenek vagyunk határozottan visszautasítani, hiszen az általa leírtakkal szemben az igazság az, hogy az MTSZ – az Emmi sportért felelős államtitkárságával és a MOB-bal közösen – többször is kezdeményezett tárgyalásokat arra vonatkozóan, hogy miként lehetne továbbra is Budapesten tartani a WTA-tornát. Annak fényében, hogy a torna joga magántulajdon, a végső döntést a tulajdonosnak – Márky Jenőnek – kellett meghoznia, minden további szereplőnek pedig tiszteletben kell tartania a döntését” – olvasható a szövetség állásfoglalásban.

A közlemény szerint az MTSZ mindig is nagyra becsülte a főszervező munkáját, a tornát pedig rendkívül nagy értéknek tekintette, annak itthon tartásáért minden józan ésszel elképzelhetőt megtett, azonban sem az MTSZ anyagi lehetőségei, sem az állami támogatási rendszer nem teszi lehetővé, hogy egy magánrendezvényt – minden szakmai beleszólás, felügyelet és joggyakorlás nélkül – 50-60 millió forintokkal támogasson.

  tenisz (tenisz, ) Fotó: Thinkstock

  “Legutóbb 2013 végén ültünk le közösen az államtitkárság és a MOB vezetőivel, a torna jogtulajdonosával azzal a szándékkal, hogy olyan megoldást találjunk, melynek eredményeként a verseny joga részben vagy egészben az MTSZ-hez kerül, ezzel megteremtve annak a lehetőségét, hogy komolyabb anyagi támogatásban részesüljön a verseny, a hosszú távú szakmai felügyelet pedig biztosított legyen” – közölte a szövetség, hozzátéve: tavaly az MTSZ feltétlen támogatását adta ahhoz, hogy a verseny 30 milliós állami támogatásban részesüljön, így lehetővé téve, hogy a verseny létre jöjjön.

  A szövetség sajnálatosnak tartja, hogy Márky Jenő tavaly a selejtezőt teljesen, a párost pedig részben törölte, ezzel több magyar fiatal játékost megfosztva attól a lehetőségtől, hogy pályára léphessen. Szomorúnak tartják, hogy a tornaigazgató erről nem egyeztetett az MTSZ-szel.

  Az állásfoglalás végül leszögezi: a versenyt az MTSZ minden lehetséges eszközével támogatta, sőt, amikor úgy tűnt, hogy a tulajdonos nem tudja már megrendezni a tornát, az államnál közbenjárva tárgyalásokat kezdeményezett arra vonatkozóan, hogy átvegye a versenyt kellő állami garanciákkal.

  tenisz (tenisz)
  Fotó: Thinkstock

  “Márky úr azonban még csak ajánlatot sem volt hajlandó meghallgatni, hanem saját döntése értelmében elvitte a versenyt Bukarestbe, ahol továbbra is versenyigazgató lesz. Úgy gondoljuk, hogy nagy veszteség érte a magyar teniszsportot ezzel a lépéssel” – hangsúlyozta az MTSZ.

  Márky Jenő kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Hungarian Grand Prix az egyedi elbírálású, nagy rendezvények kategóriájába tartozik, melyhez szükséges a szakszövetség támogatása. A tornaigazgató a MOB, az Emmi, az MTSZ és a Római Teniszakadémia részvételével akarta megvalósítani a szakmai összefogást, ám mivel “az MTSZ sem szakmailag, sem erkölcsileg nem támogatta a versenyt“, így nem pályázhatott. Ezért az állami szervezeteknek (MOB, Emmi) nem volt lehetőségük a támogatásra.

  “Mivel a 2014-es verseny megrendezéséhez és népszerűsítéséhez szükséges semmilyen anyagi keret nem állt a rendelkezésemre, nem maradt más választásom, mint lemondani a magyarországi helyszínt” – közölte kedden Márky Jenő, hozzátéve: a román sportvezetés és szakszövetség rövid idő alatt biztosította a rendezéshez szükséges garanciákat.

  A főszervező kifejtette, ha nem is annyit, mint Budapesten, de az új helyszínen is segíteni tud a magyar játékosoknak, és nem mondott le arról, hogy a verseny visszakerüljön Budapestre, de ahhoz “igazi szakmai és pénzügyi összefogásra van szükség, ahol a sportág érdekei állnak az első helyen.”

  Ajánlott videó mutasd mind

  Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

  Image: 73903877, Szúnyogirtás repülőről, Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
  Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
  24-logo

  Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
  küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
  Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
  a böngésző beállításaiban.