Sport

Ki vannak akadva az osztrákok

Elisabeth Görgl (elisabeth görgl, )
Elisabeth Görgl (elisabeth görgl, )

Azt kifogásolják, hogy egyik legjobb alpesi sízőjüket, Elisabeth Görglt késői órán zaklatták a doppingellenőrök.

Az Osztrák Olimpiai Bizottság (ÖOC) hivatalos tiltakozást nyújtott be a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz, mert alpesi sízőjüket, Elisabeth Görglt kedden késő este – az osztrákok szerint túl későn – keresték fel a doppingellenőrök. Az ÖOC közlése alapján a versenyzőt 22.55 órakor ellenőrizték, s ezzel megzavarták a felkészülését a mai lesiklásra.

A 2011-ben ebben a számban világbajnok Görgl 16. lett a szerdai, helyi idő szerint 11 órakor kezdődött versenyben. A magyar színekben versenyző Miklós Edit fantasztikus eredményt elérve a hetedik helyen zárt ebben a versenyben, ami a téli olimpiák történetének legjobb magyar eredménye az alpesi sízőknél.


Elisabeth Görgl csak a 16. lett lesiklásban
Fotó: Europress Fotóügynökség

Wolfgang Schobersberger, az osztrákok orvosi csapatának vezetője úgy fogalmazott: száz százalékig támogatják a doppingellenes küzdelmet, de a verseny előestéjén elvégzett késői teszt túlmegy egy határon.

Az osztrákok egyszer már megégették magukat

Nem véletlenül háborognak olyan óvatosan az osztrákok, hisz egyszer már doppingvétségen érték őket. Az osztrák Olimpiai Bizottság, illetve a Síszövetség 2007-ben egymásra mutogatott, amikor a 2006-os torinói téli olimpián az olimpiai faluban többször látták azt a Walter Mayert, aki 2002-ben már jogerősen volt eltiltva doppingolás miatt. Vérkészítményeket, fecskendőket és egyéb, doppingoláshoz szükséges kellékeket foglaltak le az osztrákoknál. Mayer 2002-ben szigorú büntetést kapott, egészen a 2010-es olimpiáig tiltották el, így kínos volt, hogy 2006-ban újra ott sertepertélt az osztrákok csapta körül. Mayer tagadta a vádakat, sőt 2006-ban öngyilkosságot kísérelt meg – autóval hajtott egy rendőrök felállította útakadálynak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik