dagály uszoda (dagály uszoda, vizes vb 2021, )
Sport sport

Így néz majd ki Budapest új csodája

Bemutatták a 2021-es vizes vb-nek otthont adó új budapesti úszókomplexum látványterveit. Ilyen uszoda nincs a világon.

A Magyar Nemzeti Sportközpontok hirdetett meg sajtótájékoztatót keddre, és a Hermina úti székház különterme teljesen megtelt, a folyóson is álltak a kollégák, többen azért, mert a meghirdetett 13 óra helyett már hamarabb elkezdődött a sajtóesemény (ez igen ritka).

Nos, azért voltak/voltunk olyan sokan, mert nagy durranás a 2021-es vizes vb, sok pénzt megmozgat, és mindig is nagy érdeklődés övezi a látványberuházásokat, ugyebár. Ez is az, azzal a különbséggel, hogy a világbajnokság megrendezésével milliárdokat kaszál az ország a több tízezer sportoló és kísérője jóvoltából (közlekednek, megszállnak, esznek, isznak, szórakoznak, költenek, sokat). Ezt jobb mielőbb tisztázni.

A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: MNSK

És azt is, hogy az új uszoda 5000 fő befogadására lesz képes és hivatott, és csak a 2021-es világbajnokságra bővítik ki egy 13 ezer fős mobillelátóval. A csúcseseményre (amely a világ negyedik legnagyobb sporteseménye) 18 ezer főt fogad majd be.

Vígh László kormánybiztos azt mondta, 2016 év végére kész kell lennie a létesítménynek, hogy a 2017-es ifjúsági világbajnokság előtt még legyen fél év az üzemeltetésre, amikor észre lehet még venni az esetleges hibákat. (Igen, 2017-ben a fiatalok jönnek a vb-re, az sem piskóta.)

Néhány szám

6 szintes lesz az épület.

25 ezer négyzetméteres lesz az uszoda.

Alapállapotban a befogadóképessége: 5000 fő

A világbajnokság alatt: 18 ezer fő

Az ára: most nagyjából 8 milliárd forintra becsülhető.

Az alapkőletétel 2015 februárjában várható.

„Méltónak kell lennie a magyar úszóhagyományokhoz, méltónak kell lennie Budapesthez. Egy új csoda épül meg a Duna partján, egy rekreációs paradicsom, kertekkel, sétautakkal, hajóállomással” – mondta a kormánybiztos, utalva arra, hogy a Dagály és az egész kerület megújul majd a beruházással.

Az új uszodát Ferencz Marcell és csapata tervezte. Néhány kuriózum: a versenymedence fölötti tetőt el lehet majd húzni, így akár napsütés mellett is lehet vízilabdameccset vagy úszóversenyt rendezni. A lehető legtöbb helyen próbálják a megújuló energiát hasznosítani. A termálvíz és a napenergia mellett a medencéből leengedett és a zuhanyzókból lefolyó víz hőjét is felhasználják, a legnagyobbra pedig akkor nyílt ki a szemünk, amikor elhangzott: a rendezvényekre és az uszodába érkezők saját maguk járulnak majd hozzá a gazdaságos üzemeltetéshez, ugyanis a járdák is energiát termelnek majd.

Az épület átjárható lesz, a lelátók alatt két bemelegítő medence és egy tanmedence működik a jövőben.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke viccelődött egy kicsit a sajtótájékoztatón – „Egész jól megszerettem Vígh Lászlót az évek folyamán” -, és köszönetet mondott a kormánynak és Budapestnek, amiért partnerek voltak az új uszoda felépítésében.

Emlékeztetett arra, hogy egy ekkora beruházás esetében mindig felmerül a kérdés: vajon megelőlegezett bizalomról van szó, vagy az adott sportág kiérdemelte a bánásmódot. Szerinte a vizes sportok sikeressége miatt itt az utóbbi a helyzet.

Vígh László egy kérdésre válaszolva azt mondta, az uszoda ára 8 milliárd forint, de ennél nagyobb összegre van szükség a teljes megvalósuláshoz, hiszen a környéket is rendbe kell tenni. Szóba kerültek az esetleges közlekedési változások, akár a 2-es villamos meghosszabbításának lehetősége, de ezek még tárgyalásokat igényelnek, ráadásul szem előtt kell tartani, hogy az uszodát és a XIII. kerületet alapvetően csak a világbajnokság három hetében éri majd nagy terhelés minden szempontból.

A kivitelezési tervek november körül lesznek készek, aztán jöhet a közbeszerzési eljárás, majd nagyjából egy év múlva az alapkőletétel.

Kérdeztük Ferencz Marcellt, miért ilyen lesz az uszoda, de ő azt mondta, nem nyilatkozik (nyilatkozhat), a kormánybiztos nagyjából mindent elmondott, ő a felelős egyébként is a kommunikációért. Annyit azért sikerült kihúzni belőle, hogy az elmúlt három hónapban nagyon sokat dolgoztak a terveken, és ilyen uszoda egészen biztosan nincs a világon.

Még valóban nincs, de minden jel arra mutat, hogy lesz.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.