Sport

Csütörtököt várta egész életében az orosz hokis

Pavel Dacjuk (pavel dacjuk, )
Pavel Dacjuk (pavel dacjuk, )

Pavel Dacjuk, az orosz jégkorong-válogatott csapatkapitánya elmondása szerint egész életében arra várt, hogy hazai jégen szerepelhessen téli olimpián.

A Detroit Red Wings kétszeres Stanley Kupa-győztes sztárja január elseje óta csupán két mérkőzésen játszott térdpanaszai miatt, kedden elmondta: nem szeretné kihagyni csapata első összecsapását Szocsiban. A házigazda először csütörtökön lép jégre, ellenfele az olimpiai debütáns szlovén együttes lesz.

“Erre vártam egész életemben! Játszani fogok az első meccsünkön” – mondta a 35 éves center, aki 2012-ben világbajnok is volt.

Dacjuk hozzátette: most, hogy hazai közönség előtt kell szerepelniük, a megszokottnál nagyobb rajtuk a nyomás, de ez egyáltalán nem jelent terhet.


Pavel Dacjuk gyűjteményéből az olimpiai arany még hiányzik
Fotó: Europress Fotóügynökség

Az oroszok – a jogelőd FÁK-révén – utoljára 1992-ben nyertek ötkarikás aranyérmet, és legutóbb 2002-ben tudtak dobogóra állni, amikor Salt Lake Cityben harmadikok lettek.

A férfi hoki olimpiai történetében háromszor volt hazai aranyérmes: a kanadaiak négy éve Vancouverben, az amerikaiak pedig 1960-ban Squaw Valley-ben és 1980-ban Lake Placidben nyertek saját közönségük előtt. Az oroszoknak (vagy a jogelőd szovjeteknek) erre nem is volt lehetőségük, lévén a mostani az első oroszországi téli ötkarikás játékok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik