Sport

A francia himnusz is felcsendült már Szocsiban

Martin Fourcade (Martin Fourcade)
Martin Fourcade (Martin Fourcade)

Martin Fourcade nyerte meg a férfi sílövők üldözéses versenyét a szocsi olimpián.

A francia biatlonista annak köszönhette sikerét, hogy a négy sorozatban csak egyetlen lövőhibát követett el és emellett gyorsan futott. A két fekvő helyzetű lövészetet rontás nélkül oldotta meg, ahogy az osztrák Dominik Landertinger és a cseh Jaroslav Soukoup is.

A rajt után gyorsan összeállt élcsoport többi tagja viszont hibázott vagy az első, vagy a második lövészet során, így hárman megléptek a mezőnytől. A harmadik sorozatban, amikor már álló helyzetben kellett leadni a lövéseket, az élen haladó hármas is hibázott, ám az üldözők úgyszintén. A negyedikben viszont Martin Fourcade pontosan célzott és már a lőállásban ünnepeltette magát. Landentinger és Soukoup visszaesett, miközben egy másik cseh, a hibátlan Ondrej Moravec és egy másik francia, Jean Guillaume Beatrix felzárkózott.

A norvég Ole Einar Björndalen ezúttal negyeddikként ért célba, mivel három sorozatban is rontott egy-egy lövést. A 40 éves legendás versenyző, aki az érmek számát tekintve szombati győzelmével érte utol (7 arany, 4 ezüst, 1 bronz) az addig egyedül csúcstartó honfitársát, Björn Dählie-t (8, 4, -), a 12,5 kilométeres üldözéses számban – melyben a 10 kilométeres szombati sprintben elért eredmények alapján rajtoltak egymás után a résztvevők – nem tudta növelni ötkarikás medáljainak számát.


Martin Fourcade a célbaéréskor
Fotó: Europress Fotóügynökség

Az összetett világkupában élen álló, 25 esztendős Martin Fourcade a hétfői diadalát megelőzően egy olimpiai érmet szerzett: négy éve, Vancouverben a tömegrajtos versenyben másodikként végzett.

A franciáknak eddig nem volt érmük Szocsiban, ezúttal viszont kettőt is szereztek.

Eredmény – sílövészet, férfiak, 12,5 km, üldözéses verseny

1. Martin Fourcade (Franciaország) 33:48.06 p (0+0+1+0 lőhiba)
2. Ondrej Moravec (Csehország) 14.1 mp hátrány (0+0+0+0)
3. Jean Guillaume Beatrix (Franciaország) 24,2 mp h. (0+0+1+0)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik