Sport

Szocsi: meglepetés győzelem lesiklásban

matthias mayer (matthias mayer)
matthias mayer (matthias mayer)

Jóval esélyesebbnek számító riválisait megelőzve az osztrák Matthias Mayer nyerte a férfi lesiklást - az alpesi sízők nyitóversenyét - az oroszországi Szocsiban zajló téli olimpián.

A vasárnap reggeli viadalon, amelyet a Krasznaja Poljana (Vörös Tisztás) legnagyobb télisport-központjában, a Roza Hutor sícentrumban rendeztek meg, a 23 éves Mayer az olasz Christof Innerhofert és a norvég Kjetil Jansrudot megelőzve diadalmaskodott.

Fotó: Europress Fotóügynökség

A vert mezőnyben végzett ugyanakkor egy másik norvég, a fő favoritként emlegetett Aksel Lund Svindal és az amerikai Bode Miller is, azonban ők a középső szakaszon hibáztak, míg Mayer a lehető legtökéletesebb időt futotta. Egyébként az első két mérési pontnál még Svindal és Miller is vezetett, ám a harmadik-negyednél már hátrányban voltak Mayerrel szemben.

Matthias Mayernek – akinek az édesapja, Helmut Mayer ötkarikás ezüstérmes volt 1988-ban szuper-óriásműlesiklásban – szocsi szereplése előtt igazán kiugró nemzetközi eredménye nem volt, legjobbjaként egy szuper-G-ben elért világbajnoki ötödik helyezést jegyzett 2013-ból.

Ő Ausztria hetedik olimpiai aranyérmese férfi lesiklásban, előtte ebben a számban legutóbb 2002-ben avattak osztrák győztest Fritz Strobl személyében.

2012-ben, a londoni nyári játékok után komoly balhé robbant ki Ausztriában, miután a sportolóik egyetlen érmet sem szereztek. Akkor a sportminiszter elmondta, “Ausztria nem küld többé turistákat az olimpiára, és gyökeresen átalakítja az állami sporttámogatás rendszerét”.

Eredmény – alpesi sí, férfi lesiklás

1. Matthias Mayer (Ausztria) 2:06.23 p
2. Christof Innerhofer (Olaszország) 2:06.29
3. Kjetil Jansrud (Norvégia) 2:06.33

Ajánlott videó

Olvasói sztorik