Sport

Csodalóból “szexrabszolga” lett Dózi

Fedezőmén lett Overdosból, a magyar csodalóból. Évente negyven kancát engednek alá. A magyar lovakat szerény egy millió forintért "ejti teherbe", míg a külföldiek esetében a csillagos ég a határ. Portré és galéria Dóziról.

Overdose többségi tulajdonosa Mikóczy Zoltán, 2006 novemberében, Angliában, a newmarketi árverésen mérsékelt licitálás során egyedül tett komolyabb ajánlatot, 2000 guinea-t (cc. 3000 euró, 900 ezer forint) az akkor alig több, mint egy éves telivérért.

Mikóczy úgy járt a külsőleg jelentéktelennek tűnő pej ménnel, mint Virág elvtárs a Tanú című filmben Dániel Zoltán elvtárssal: akkor még nem sejtette…

Overdose 14 versenyen nyert zsinórban úgy, hogy pata sérülés miatt bő egy évet ki is hagyott, majd később is többször sérüléssel bajlódott. Veretlensége 2010. augusztus 29-én Baden-Badenben tört meg, de 2011-ben még ezt követően is nyert három nagy versenyt.

Overdose jelenlegi becsült értéke 5 millió euró, mintegy 1,5 milliárd forint.

Kedden hivatalosan is elbúcsúztatták a táltost, pontosabban dehogy megy nyugdíjba! A tulajdonosoktól a Bábolna Nemzeti Ménes szerződéses viszonyban bérli a telivért, mint fedezőmént. Az egy évre szóló megállapodás értelmében tíz kancát ingyenesen fedez majd Dióspusztán, de a tervek szerint összesen 40-el engedik össze évente.

Harmadik személy tulajdonában lévő kancákat is fedeztethetnek ott. A fedeztetés díja magyar tulajdonos esetében nettó egymillió forint, míg a külföldiek esetébe nyilván a csillagos ég a határ.

Az eredmények 2017-18-ban mérhetők majd, hiszen ekkortól versenyezhetnek az első utódok. Fedezőménként 22-23 éves koráig maradhat aktív, ergo vérvonalát, tehetségét csak a Nemzeti Ménes számára 2027-ig 130-150 remek csikó örökölheti.

Mivel Magyarországon a tenyésztést illetően elmaradások vannak – a magyar lóállomány mintegy 50-60 ezres, ugyanakkor Hollandiában ez a szám félmillió – Overdose most vállhat a szó valós értelmében nemzeti kinccsé.

Amikor még futott, mint a meszes

Ajánlott videó

Olvasói sztorik