Sport

Szocsi-blog: pálmaligetben olimpia – ki hallott ilyet?

szocsi (szocsi)
szocsi (szocsi)

Kilenc napja érkeztem meg Oroszországba, Szocsiba, ahol eddig főként a környezettel és a feladatkörrel ismerkedtem. Íme, néhány tapasztalat az eddigi időszakból: pálmaliget, biztonság, időnként kisebbfajta sokk és lenyűgöző létesítmények. Egy önkéntes blogja Szocsiból, a téli olimpiáról.

Azt tudtam, hogy Szocsi tengerpart mellett fekszik, tehát nem lesz annyira hideg, de arra nem számítottam, hogy 10-15 fok és ragyogó napsütés vár rám. Ki hallott már olyat, hogy pálmaligetben rendeznek téli olimpiát?! Márpedig itt akármerre nézek, pálmasorok virítanak mindenütt. Egyszerre bizarr és egzotikus a látvány, ami versenyzők, látogatók, önkéntesek szerint egyaránt zseniális légkört ad az olimpiának.

Íme a téli olimpia bizarr látképe Szocsiból, háttérben velem és a tengerrel
Forrás:sport24/Mihályi Petra

Nem ront ezen a különleges atmoszférán az sem, amivel mindenhol tele vannak a hírek: a terrorfenyegetettség. Legalábbis a Szocsi egyik külső kerületében, Adlerben felépített Olimpiai Parkban ez nem okoz különösebb feszültséget.

Persze ez nem azt jelenti, hogy nincsenek biztonsági óvintézkedések, sőt! Még a vonatpályaudvarra is csak detektoros kapun lehet bejutni, miután átvilágították az ember táskáját és kabátját, és még ha be sem csipogott a kapu, akkor is megmotoznak mindenkit. Ez azért kicsit nehezíti a dolgokat, de a sok fenyegetés után nem csodálkozom ezen, és biztosan hozzájárul mindez ahhoz, hogy senki sem ideges.

És az Olimpiai Park is igazán lenyűgöző! Sajnos arra még nem volt időm, hogy a hegyekbe felmenjek, de a lenti létesítményeket láttam. Az Adler Aréna, ahol a nagypályás gyorskorcsolya futamait rendezik, és ahol dolgozom, az egyik legkisebb a csarnokok közül. Mégis mindenkinek tátva maradt a szája, mikor bevittek minket a közepére, és körülnézhettünk. Néhány napot a Shayba Arénában is töltök, most is épp onnan írok, be kell segítenünk kicsit a női jégkorongedzések utáni interjúknál. Ez a csarnok kívülről fogott meg igazán. Bemehetünk a fő médiaközpontba is, de azt hiszem, szavak helyett inkább mutatok néhány képet.

A Központi Média Épület a tengerparti Olimpiai Parkban

A Központi Média Épület belülről

Az Adler Aréna belülről

A fő vonatpályaudvar Adlerben, Szocsi külső kerületében, ahol az Olimpiai Park épült

Ajánlott videó

Olvasói sztorik