Sport

A férjével megy a Téli Olimpiára a meleg miniszter

Bent Høie (norvégia, miniszter, meleg, )
Bent Høie (norvégia, miniszter, meleg, )

A norvég egészségügyi és szociális tárca vezetője a homofób Oroszországban is kiáll a melegek jogaiért.

A meleg jogok katasztrofális oroszországi állapota miatt úgy döntött a férjével utazik Szocsiba a márciusban kezdődő Téli Paralimpiai Játékokra Bent Høie, Norvégia konzervatív párti, Egészségügyi és Szociális Minisztere. A férfi Dag Terje Solvang, reklámszakemberrel kötött házasságot – írja a The Local norvég kiadása.

„Természetes, hogy a reprezentatív eseményeken a házastársukkal jelennek meg, ahogy az is, hogy két házasságban élő férfi törődik a melegek jogaival” – mondta az északi ország legismertebb meleg politikusa.

Korábban egy a tavaly elfogadott orosz törvény miatt, mely büntethetővé teszi „a homoszexuális propaganda terjesztését a kiskorúak körében” több politikus is úgy döntött, hogy bojkottálják a Téli Olimpiát Szocsiban. Többek között Francois Hollande, francia, és Joachim Gauk német elnök közölték, hogy az antidemokratikus törvény miatt, mely alapján gyakorlatilag bárki, bármiért elítélhető, nem utaznak Oroszországba. Később Nobel-díjas tudósok írtak bíráló levelet Putyinnak, és kérték a törvény visszavonására.

„Nagyszerű, hogy Bent Høie magával viszi Dag Terje Solvang-ot, de ez önmagában nem elég” – mondta Bård Nylund, a norvégiai LMBTQ közösség, az LLH vezetője. „Az lenne igazán jó, hogy ha lehetősége lenne találkozni orosz kollégáival, és nyíltan beszélgetni velük a melegek jogairól” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok számos meleg sportolólegendát akkreditált a szocsi játékokra, többek között Billie Jean King-et, az 1970-es évek egyik legjobb teniszezőjét, Caitlin Cahow, jégkorongozót, illetve Brian Boitano, műkorcsolyázót is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik