Sport

Ilyen még nem volt a magyar vízilabdában

Benedek Tibor (benedek tibor, )
Benedek Tibor (benedek tibor, )

Bemikrofonozzák a játékvezetőket a kedden esedékes Magyarország-Egyesült Államok férfi-vízilabdamérkőzésen a Komjádi-uszodában. Korszakalkotó kezdeményezés? Az.

A magyar férfi-vízilabdaválogatott fontos Világliga-selejtező előtt áll: február 11-én Görögországban játszik a világbajnok csapatunk, és ha ott győzni tud, karnyújtásnyira kerül a szuperdöntőtől, amelyet júniusban rendeznek Dubajban.

A fiúk addig Budapesten készülnek hétfőtől, méghozzá az itt edzőtáborozó amerikai válogatottal lesznek közös edzések, kedden pedig egy félhivatalos mérkőzés, szintén velük, a Komjádiban. Mellesleg ingyenes lesz a belépés a találkozóra. A srácok aztán csütörtök este Szolnokra utaznak, ahol a 8. Volvo Kupán gyakorolnak, sorrendben a németek, a szerbek és az amerikaiak elleni mérkőzésekkel.

No, de vissza a keddi bemutatómeccsre. Merthogy ez az is lesz, még akkor is, ha Benedek Tibor a hét elején egy sajtóbeszélgetésen azt mondta, őt különösebben nem érdekli a játékvezetőkkel kapcsolatos kísérlet. Merthogy Gergely István, a válogatott csapatvezetője (egyben kapusedzője) kezdeményezésére mindkét játékvezetőt (és a meccs ellenőrét) bemikrofonozzák.

Ok, ez eddig rendben, de miért is? Azért, hogy kommentálni tudják ítéleteiket. Többször, többen elmondták már, hogy a nézőknek sok esetben halvány lila gőzük sincs arról, mi miért ítéltek a sporik. Ehhez mi azt tesszük hozzá, hogy ezzel ugyanígy vannak a játékosok és az edzők is… Az új szabályok bevezetése óta is hasonló a helyzet, így a póló népszerűségéért küzdő, a sportág jövőjéért aggódók állandóan agyalnak, hogyan lehetne vonzóvá tenni ezt a játékot. Naná, hogy mi magyarok is élen járunk a morfondírozásban, csúnya lenne, ha szeretett sikersportágunk szép lassan elhalna nemzetközileg.

Szóval innovációra fel! Újítani, vonzóvá tenni, ez a cél, haladni kell a korral! Nos, a sportág történetében először lesz tehát mikrofonos meccs, a sors érdekessége, hogy éppen az amerikaiak elleni felkészülési meccsen: náluk ez más sportágakban, például az NFL-ben már bevetett szokás. Aki arra számít, hogy a bírókat halljuk majd, csalódnia kell. Ők kommentálják az ítéletet, összeköttetésben lesznek a meccs szpíkerével, utóbbi tolmácsolja majd a nézőknek a döntések okait.

„Az elképzelésem az, hogy minden fontosabb történést követően – ez elsősorban a kiállításokra, illetve a kontrafaultokra vonatkozik – bemondják, hogy mondjuk fekete hatos visszarántott, vagy fehér négyes ellen rúgás miatt kontra, aztán ezt a szpíker osztja meg a nézőkkel” – részletezte ötletét Gergely István a waterpolo.hu oldalnak.


Gergely István rendre új ötleteken töri a fejét
Fotó: MTI

“Viszont az is fontos, hogy a két játékvezető is hallja egymást, akár rá is szólhatnak a másik fülére, ha valamire szerintük figyelni kell – ezzel egyszersmind megszűnnek azok a kínos konzultálások, amikor egy-egy ellentétes ítélet kapcsán a medence végébe sétálnak egyeztetni, és percekig áll a játék. Legalább ennyire fontos, hogy a delegátus is rá tud szólni a fülükre, ha lát valamit mondjuk az egyik kispadnál, sőt, akár egy ítéletet is kommentálhat, ha valami nagyobb probléma merülne fel, azaz neki sem kell jönnie-mennie az uszodában.”

Az olimpiai bajnok szerint az is elképzelhető, hogy a kommentárokat a Forma-1 csapatrádiójának felvételeihez hasonlóan egy idő után a tévénézők hallják majd – minden verzió lényege, hogy szerinte ez is hozzájárulhat a nagyobb nézőközönség eléréséhez. Merthogy úgy gondolja – és ebben teljesen igaza van -, ebben a játékban is a nézők szórakoztatása a cél. Őket kell kiszolgálni.

A magyar-amerikai találkozón egyébként Vogel Gábor és az Év játékvezetőjének választott Székely Balázs fúj majd, utóbbi a Digi Sportnak elmondta, támogatja és jó ötletnek tartja a bemikrofonozást.

Nem is kérdés, ha másért nem, ezért a „történelmi” mellékszálért érdemes kilátogatni majd kedden a Komiba.

Február végén a mexikói Cancunban vízilabda világkonferenciát rendeznek, ahol előadást tart Kemény Dénes, a szövetség elnöke is. A keddi meccsről és a kezdeményezésről rövidfilm készül, amelyet a korábbi sikerkapitány magával visz a konferenciára.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik