Sport

Aláírások százezreivel bombázzák Putyint

Az Amnesty International azt szeretné elérni, hogy vonják vissza a civil szférát gyengítő, a jogszerű tiltakozás lehetőségét korlátozni kívánó intézkedéseket az orosz hatóságok.

Három hónap alatt 112 országból 336.412 ember írta alá az Amnesty International petícióját, amelyben az orosz elnököt, Vlagyimir Putyint arra kérik, vonja vissza azokat az elnyomó törvényeket, amelyek a civil szférát kívánják gyengíteni, a jogszerű tiltakozás lehetőségét kívánják korlátozni, és el akarják hallgattatni a kritikus hangokat. A petíciót csütörtökön adják át Moszkvában.

Videó – Táncolva tiltakoztak

Amnesty International tagok és támogatók Ausztráliától – Japánon, Új-Zélandon, Kanadán, Puerto Rico-n keresztül – az Egyesült Államokig írták alá a petíciót. Hollandia egyedül több, mint 100.000 aláírást gyűjtött.

Az olimpiai láng lassan Szocsiba ér, február 7-én megnyitják a Téli Olimpiai, az Amnesty International ezzel párhuzamosan elindította nemzetközi kampányát, hogy felhívja a figyelmet a véleménynyilvánítási-, gyülekezési- és egyesülési szabadságjogokat veszélyeztető jogsértésekre Oroszországban.

Ezért tiltakoznak

A 2012-es londoni Olimpiai Játékokat követően az orosz kormány nyilvánosan elkötelezte magát az olimpiai alapelvek mellett, többek közt a diszkrimináció ellen, illetve az egyenlőség, befogadás, tisztelet és kölcsönös megértés mellett, valamint amellett, hogy kiáll az emberi jogokért a Téli Olimpia alatt és után.

Ennek ellenére azóta számos olyan törvényt hoztak az orosz hatóságok, amelyek ellentétesek ezen elvekkel. Sérült a szólás- és véleménynyilvánítási szabadság, beavatkoztak a független civil szervezetek munkájába (ami több non-profit szervezet bezárásához vezetett), és nyíltan diszkriminálják a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) embereket.


Fotó: Europress Hírügynökség

Az Amnesty International meggyőződése, hogy mindazokat a törvényeket vissza kell vonni, amelyek:

  • dekriminalizálják a rágalmazást;
  • korlátozzák a nyilvános tiltakozást;
  • kiterjesztik a kémkedés és az árulás jogi definícióit;
  • nemzetközi forrásaik miatt „külföldi ügynököknek” nevezik a civil szervezeteket;
  • bűncselekményként könyvelik el a „nem-hagyományos szexuális kapcsolatok propagálását kiskorúak között
  • kriminalizálják a hívők vallásos érzéseinek inzultálását;

Ajánlott videó

Olvasói sztorik