Sport

Olimpia lesz, de olyan mintha háború következne

szocsi 2014 (szocsi 2014)
szocsi 2014 (szocsi 2014)

Óvatosságra intette a Szocsiban megrendezendő téli olimpián résztvevő sportolóit az Egyesült Államok.

A washingtoni külügyminisztérium helyi idő szerint péntek este nyilatkozatban szólította fel az amerikai csapat tagjait arra, hogy a stadionokon, illetve az olimpiai falun kívül ne viseljék az olimpiai ruhát, amelyet az amerikai zászló díszíti.

A minisztérium szóvivője ezzel kapcsolatban azt hangoztatta, hogy az amerikai csapat feltűnő öltözete a rendezvény szempontjából hivatalosnak számító területeken kívül a sportolók biztonságát veszélyeztetheti. A szóvivő utalt arra, hogy az amerikai nemzeti olimpiai bizottság hasonló felhívást tett közzé.

Értesülések szerint washingtoni kormányzati személyiségek azon a véleményen vannak, hogy a téli olimpiával kapcsolatos terrorfenyegetések miatt úgynevezett vésztervekre van szükség. Ezzel kapcsolatban azonban részleteket nem közöltek, és nem közölték azt sem, hogy az Egyesült Államok hány fős biztonsági személyzettel képviselteti magát Szocsiban. Konkrét evakuálási tervekről állítólag nincs szó.

Nyilatkozott ezzel kapcsolatban Chuck Hagel védelmi miniszter is. Egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy ha adott esetben az amerikai sportolók kimenekítésére lenne szükség, az ilyen jellegű intézkedéseket az oroszokkal együttműködve teszik meg. Megerősítette ugyanakkor, hogy a játékok ideje alatt két amerikai hadihajó állomásozik a fekete-tengeri térségben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik