Sport

Pingpongelnök: Nem szeretünk bűnözni

asztalitenisz (asztalitenisz, )
asztalitenisz (asztalitenisz, )

A Magyar Asztalitenisz Szövetség szerdán sajtótájékoztatót tartott az Ormai László Sportcsarnokban. Arról beszéltek – leginkább -, mire költik az államtól kapott milliárdokat.

Mint a 16 kiemelt sportág egyike, az asztalitenisz is jelentős állami forráshoz jut 2020-ig, esetükben ez 2,7 milliárd forint. Idén ebből 220 milliót kap meg a szervezet, ezt Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár mondta a Statisztika otthonában.

Az állam elvárja, hogy a versenysport fejlesztése mellett az utánpótlás is fejlődjön, gyarapodjon. Egészen furcsa, hogy a konkrétnál is konkrétabb terve van a pingpongosoknak erre: a jelenlegi 4164 igazolt versenyző után 2020-ra 7286 igazolt versenyzője lesz a sportágnak. Hogy ez hogy jött ki, nem tudni… 3122 gyerek kezd majd el asztaliteniszezni a tervek szerint.

A 2,7 milliárdból 1 milliárdot létesítményfejlesztésre kell fordítania a szövetségnek, van is mit javulni ebben a tekintetben.


A magyar válogatott szerdai edzése
Fotó: Sport24

Nátrán Roland, a szövetség elnöke – aki mellesleg a Magyar Export-Import Bank Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. vezérigazgatója – elmondta, bizony az utánpótlás bővítése az egyik fő céljuk.

„Bűn nem élni ezzel a lehetőséggel, amelyet az állam biztosít számunkra. Mi nem szeretünk bűnözni, így próbáljuk a tőlünk telhető legjobb eredményeket elérni. A támogatás egyben felelősséget is teremt azok felé, akik tudnak tenni az asztalitenisz fejlődéséért. Össze kell fogni a sportág sikereiért” – mondta Nátrán.

Nem véletlenül tette ezt, ugyanis a pingpongosoké az egyik legmegosztottabb sportági közösség. A tavalyi elnökválasztás előtt, alatt és után is többen támadták az elnököt, a válogatott játékosok egy része megválasztása előtt nyílt levelet is megfogalmazott, Pósfai Gábor, egy másik jelölt mellett. A szövetség felügyelő bizottságának elnöke az ügyészséghez fordult nemrég, mert a Nátrán által felkért szakemberek átvilágították a szervezetet, és a megállapításuk szerint alapszabályba ütközően működik a szövetség.

Hogy a vizsgálódások most hol tartanak, nem tudjuk, de az biztos, hogy a megosztottság korántsem szűnt meg, sőt. És arról már nem is beszélünk, hogy a válogatottak szakmai irányítása ügyében is kialakultak viták, elmaradt fizetések, szakmai hozzá nem értés és egyéb mellékvágányok mentén.

De pénz lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik