Sport

Három expedíció indul 6000 méter fölé

hegymászás (hegymászás, )
hegymászás (hegymászás, )

Az expedíciók idei célja a 6962 méter magas Cerro Aconcagua csúcs. A hegy megmászása hegymászótechnikát nem igényel, de pszichikailag kemény erőpróba, a ritka levegő és  a „fehér szél” kemény kihívást jelent a legkitartóbb és legedzettebb tagoknak is.

A Cerro Aconcagua, a déli, nyugati félteke és Amerika legmagasabb csúcsa, Argentínában helyezkedik el. A hegy és környezete az Aconcagua Tartományi Park része. Az első regisztrált megmászás 1897-ben volt egy Edward Fitzgerald által vezetett expedícióval. A csúcsot a svájci Matthias Zurbriggen érte el január 14-én, néhány nappal később még az expedíció két másik tagja is. 

Első magyarként Nagy Sándor és Várkonyi László érte el a csúcsot 1984. január 11-én.

Hegymászási szempontból az Aconcagua könnyű hegynek számít, ha északról közelítjük meg, a hagyományos útvonalon. Ez három táboron keresztül vezet fel a csúcsra. Jelentős a levegőritkulás (a csúcson a légköri nyomás csak 40%-a a tengerszinti nyomásnak), de kiegészítő oxigén használata nem szükséges.

A Viento Blanco Expedíció Nedeczky Júlia hegymászó vezetésével január elején indult el. Legújabb információink szerint sajnos a csúcsmászást a rossz időjárási viszonyok miatt fel kellett adniuk és 6300 m-ről visszafordultak.

A második expedíció, az Aconcagua Molnár Anikó vezetésével január végén vág neki a túrának. Terveik szerint február közepén érnek majd fel a csúcsra, míg az Inka Expediciones  – Aconcagua 2014-et illetően a tavaly Erőss Zsolttal és Kis Péterrel a Himaláját megjárt Kovács Gábor egyedüli magyarként egy nemzetközi expedíció tagjaként indul a csúcsra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik