Sport

Magyar kapus az EBEL élén

Hetényi Zoltán 19 mérkőzésen nyújtott kiváló teljesítményének köszönhetően került a rangsor tetejére.

A hétvége óta Hetényi Zoltán vezeti a kapusok ranglistáját az osztrák jégkorongbajnokságban. A Sapa Fehérvár AV 19 csapatába tavaly november végén visszatérő Hetényi 92,5 százalékos teljesítményével utasít maga mögé olyan remek légiósokat Matthew Zaba, Michael Ouzas, vagy éppen Jean Philippe Lamoureux. Az első helyet a péntek esti, 18. mérkőzése után szerezte meg Danny Sabourint, a graziak hálóőrét megelőzve.

Az elmúlt bő másfél hónapban 705 lövésből 652-t hárított az elmúlt 19 meccs során. Ebből egy mérkőzésen csak „beugrott” a kapu elé: a december 13-ai festői környezetben játszott Red Bull elleni csatában Bálizs Bence sérülése miatt állt be. December 22-én az olasz Bolzano elleni mérkőzésen hat kapott gól után hozták le. Egyébként enélkül a meccs nélkül 93 százalék feletti lenne a teljesítménye. Ha a szezon eleje óta velünk lett volna, akkor benne lennénk az első hatban – mondta Hetényiről Marty Raymond, a csapat vezetőedzője (a Sapa az alapszakaszt a tizedik helyen zárta).

És ha még nem lenne elég a számokból: 19 meccsen 9-szer győzött a Fehérvár, 4 meccsen pedig hosszabbításban szenvedett csak vereséget, azaz összesen 22 pontot gyűjtöttek Hetényivel a fiúk. Az alapszakasz korábbi 27 meccsén 24 pontot szereztek.

“Megyünk tovább, nekünk már rég elkezdődött a playoff – mondta a hírre a Jégkorongblognak Hetényi Zoltán. – Közhelyeket nem szeretnék pufogtatni, nyerni kell, ha lehet, minden meccset. Más út nincs.”

A blogon egyébként kiemelték, hogy a legjobb hatékonyságú kapuscím elnyeréséhez egy szezon kivételével mindig 92 százalék feletti teljesítményre volt szükség. Emellett összeszedték az elmúlt hét év székesfehérvári kapusteljesítményeit, ezeket ide kattintva tanulmányozhatják.

Videó – a Sport Klub összeállítása a visszatérő Hetényiről

Ajánlott videó

Olvasói sztorik