Sport

Broncos-Seahawks az NFL nagydöntőjében

denver broncos (denver broncos)
denver broncos (denver broncos)

A Denver Broncos és a Seattle Seahawks vívja majd a Super Bowlt magyar idő szerint február harmadikán, hajnali fél egykor.

Vasárnap az Amerikai főcsoport (AFC) fináléjában a két legendás irányító vezette csapat, a Peyton Manning vezérelte Broncos, illetve a Tom Brady irányította New England Patriots csapott össze egymással.

Előzetesen kiélezett küzdelemre lehetett számítani, ám a meccs kevés izgalmat tartogatott. A korábban az Indianapolis Coltscal bajnokságot nyert Manning remekül játszott, s támadóegységével rendre könnyedén menetelt át a Patriots védelmén, míg Bradyék szenvedtek.

A meccs utolsó tíz percére fordulva 23-3-ra vezetett már a Broncos, mely a végén engedett ugyan két touchdownt (hatpontos gól) ellenfelének, összességében nagyon simán győzött 26-16-ra. A mostani alapszakaszban a legtöbb passzolt yard (5477) és a legtöbb dobott touchdown (55) NFL-rekordját is megdöntő Peyton Manning 400 yarddal és két TD-átadással zárta a meccset, s pályafutása harmadik nagydöntőjére (Super Bowl) készülhet.

Fotó: Europress

Amíg Denverben két veterán sztár, addig a Nemzeti főcsoport (NFC) Seattle-ben rendezett fináléjában két fiatal irányító vezette csapat küzdött meg egymással. A liga legjobb védelmével rendelkező Seattle-nél Russel Wilson, míg a tavalyi döntős San Francisco 49ersnél Colin Kaepernick irányított.

Az összecsapás rémálomszerűen indult hazai szempontból, miután Wilson rögtön az első játék során elveszítette a labdát, a 49ers viszont ebből csak mezőnygólt tudott szerezni. Ezt követően a vártnak megfelelően a védelmek dominanciájáról szólt az első félidő, mely után 10-3-ra vezetett a San Francisco.

A fordulás után rögtön egyenlített a Seahawks, majd a következő támadásból visszavette a hétpontos vezetést a 49ers, ám később kiderült, ez volt a vendégek utolsó pontszerzése. A Seattle még a harmadik negyedben 17-13-ra feljött, majd a záró játékrészben egy-egy touchdownt és mezőnygólt szerzett. Az utolsó 15 percben Kaepernick kétszer passzolt az ellenfélhez, egyszer pedig kiejtette a labdát, ez a három labdavesztés megpecsételte csapata sorsát, és 23-17-es vereséget lett a vége.

Az NFL rájátszásában az elmúlt húsz évben most fordul elő másodjára, hogy az alapszakasz után mindkét konferenciából az első helyen kiemelt együttes jutott be a Super Bowlba, melyet idén közép-európai idő szerint február 3-án hajnalban, New Yorkban, a Giants stadionjában rendeznek meg.

Eredmények – NFL:

Amerikai főcsoport (AFC), döntő:
Denver Broncos-New England Patriots 26-16

Nemzeti főcsoport (NFC):
Seattle Seahawks- San Francisco 49ers 23-17

Super Bowl, New York (magyar idő szerint):
Denver Broncos-Seattle Seahawks, február 3., 0.30

Ajánlott videó

Olvasói sztorik