Sport

A magyarok legyőzték mumusukat a Dakaron

Dakar (Dakar)
Dakar (Dakar)

Sikeresen teljesítette az utolsó előtti napot a Sebestyén Sándor, Bognár József, Ungvári Miklós trió a Dakar-ralin.

A tizenegyszeres győztes Stéphane Peterhansel nyerte az autósok között a Dél-Amerikában zajló Dakar-rali 12. szakaszát, ezzel összetettben átvette a vezetést. Pénteken chilei terepen, El Salvador és La Serena között zajlott a verseny. A francia versenyzőnek a pénteki volt az idei Dakaron a negyedik részsikere, s a szombati utolsó etap előtt 26 másodperccel vezet az eddig az élen álló spanyol Nani Roma előtt.

Az UNIQA Sandlander Team autós egysége is túl van az utolsó nagy megméretésen, Sebestyén Sándorék a 47. helyről vágnak neki a Dakar utolsó napjának.

„Ez a szakasz volt a mumusunk, két éve itt estünk ki, majd tavaly sikeresen megcsináltuk. Most kettő-egy az állás a javunkra, azt kell mondjam, annyira elszántan indultunk csatába, hogy ha kellett volna, a hátunkon hozzuk ki a Toyotát” – viccelődött a célban Sebestyén Sándor. “A sziklás részen ma is volt egy defektünk, a homokot pedig nagyon széttúrták az előttünk haladók, így minden kilométernek megvolt a maga szépsége. Aki holnap ott lesz Valparaísóban, az messzemenőkig megérdemli. Bár a szerencsének is megvan a szerepe, rengeteg befektetett munka, precíz háttércsapat, jó technika is kell. Gyorsan kell dönteni a rizikós helyzetekben, de azt gondolom, végig tudtuk tartani magunkat az előre lefektetett taktikához és egyenletesen mentünk. Nem könnyű egy szériaautóval megfelelni egy ilyen komoly mezőnyben, éppen ezért az autómra és a T2-es nyolcadik helyre is nagyon büszke vagyok” – összegzett a pilóta.


Sebestyén Sándorékra már csak az utolsó nap vár
Fotó: Sandlander Team

Ungvári Miklós szerint az egyik legmozgalmasabb napon vannak túl:

„Nagyon belejöttem a dakarozásba, sok volt a jövés-menés, ásni is kellett, nagyon jól működött a csapategység. A 350 kilométeres szelektív után ugyanennyi összekötő volt a táborig és útközben volt időnk kibeszélni a történteket. Noha egy rövid versenynap még hátravan, fura lesz abbahagyni” – mondta az olimpikon.

A Sebestyén Sándor, Bognár József , Ungvári Miklós autós trió pénteken 56.-ként ért célba, az összetettben pedig 47.-ek.

A motorosoknál a francia Cyril Despres volt a leggyorsabb. Az összetettben változatlanul vezető Marc Coma második lett, előnye ugyanakkor óriási, majdnem két óra a második Jordi Viladomsszal szemben. A magyar Dési János az 57. legjobb időt motorozta, így összetettben az 53.

Szombaton 535 kilométer vár a versenyzőkre a valparaísói pódiumig, a mért szakasz 157 kilométer lesz.

Eredmények – 12. szakasz (El Salvador-La Serena, 699 km, ebből 350 km mért)

autók:
1. Stéphane Peterhansel, Jean Paul Cottret (francia, Mini) 3:38:19 óra
2. Nasszer al-Attijah, Lucas Cruz (katari, spanyol, Mini) 3:38 perc hátrány
3. Nani Roma, Michel Périn (spanyol, francia, Mini) 5:58 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Peterhansel, Cottret 48:45:45 óra
2. Roma, Périn 26 mp hátrány
3. al-Attijah, Cruz 54:07 perc h.

motorok:
1. Cyril Despres (francia, Yamaha) 3:58:18 óra
2. Marc Coma (spanyol, KTM) 2:17 perc hátrány
3. Olivier Pain (francia, Yamaha) 5:53 p h.
…57. Dési János (KTM) 1:36:50 ó h.

Az összetett élcsoportja:
1. Coma 52:40:16 ó
2. Jordi Viladoms (spanyol, KTM) 1:59:49 ó h.
3. Pain 2:10:16 ó h.
…53. Dési 21:28:01 ó h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik