Sport

Tovább írja a történelmet a cseh hokilegenda

Jaromir Jagr (jaromir jagr, )
Jaromir Jagr (jaromir jagr, )

Az alapszakasz statisztikáit tekintve immáron Jaromir Jagr minden idők hetedik legtöbb gólját jegyző játékosa az NHL-ben.

Magyar idő szerint szerdán hajnalban az NHL keleti főcsoportjában a New Jersey Devils idegenben, a Montréal Canadiens otthonában tudott nyerni 4-1-re, ezzel pedig egypontnyira került a még rájátszást érő helyen tanyázó Toronto Maple Leafstől.

Ez még nem lenne akkora sztori, azonban a vendégek első találatát nem más jegyezte, mint Jaromir Jagr. A csehek elnyűhetetlen legendája, a 41 évesen a visszavonulás gondolatával még egyáltalán nem foglalkozó csatárnak ez volt karrierje során a 695. találata az alapszakaszban, márpedig ezzel újabb mérföldkőhöz érkezett nagyszerű pályafutása során, ugyanis lehagyta a vonatkozó rangsorban Mark Messiert és már a liga történetének hetedik legeredményesebb gólvágójának számít.


Jaromir Jagr sebessége ugyan megkopott az évek során, de a védők így is bottal ütik a nyomát
Fotó: AFP

Mindezt ráadásul úgy érte el a kladnói fenomén, hogy 2008-tól kezdve három szezont távol töltött az NHL-től és a világ második legerősebb bajnokságának tartott KHL-ben kergeti a pakkot – ezez jóval többnél is járhatna.

„Még mindig élveztem a hokit, de talán már elfáradtam. Mindig is szerettem a nyomást, ugyanakkor, ha valaki lehúz szezononként 80 meccset, majd még a rájátszást is, közben pedig mindenki minden mérkőzésen gólokat vár tőle, na, az igazán fel tudja őrölni az embert. Talán ez történt velem és nem is fizikálisan, sokkal inkább mentálisan fáradtam el. Mindezek mellett úgy vélem, hogy az a három, Oroszországban töltött év segített” – mondta az nhl.com-nak Jagr a szerda hajnali összecsapás után.

A cseh játékos tovább írhatja a történelmet. Mivel nem tervezi, hogy a közeljövőben visszatérjen Miker Gartnert (708 gól) és Phil Espositót (717) is üldözőbe veheti az örökranglista hatodik, illetve ötödik helyéért folytatott harcban. Az élen ki más, mint Wayne Gretzky áll megdönthetetlennek tűnő 894 góllal.

Az alapszakaszban legtöbb gólt szerző játékosok listája

1.Wayne Gretzky, 894
2.Gordie Howe, 801
3. Brett Hull, 741
4. Marcel Dionne, 731
5. Phil Esposito, 717
6. Mike Gartner, 708
7. Jaromir Jagr, 695
8. Mark Messier, 694
9.Steve Yzerman, 692
10. Mario Lemieux, 690
11. Teemu Selanne, 675
… 32. Jarome Iginla, 530

(Vastagon szedtük a még aktív játékosokat. Csak a fent jelzett három jégkorongozó neve található az 50-es listában.)

Videó – Jagr ezzel a góllal lépett előre az örökranglistán:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik