Sport

Csodás: a cselgáncs csúcsa jön Budapestre

cselgáncs (cselgáncs, judo)
cselgáncs (cselgáncs, judo)

Budapest is bekapcsolódik a judo Grand Prix-k sorozatába, ebben az évben, jövőre és 2016-ban biztosan lesz magyar állomása a sportág legrangosabb versenysorozatának.

A világversenyek után a World Judo Tour elnevezésű sorozat a cselgáncs legfontosabb versengése, ráadásul ebben az évben már elkezdődik az olimpiai kvalifikáció, és bizony ezeken a tornákon lehet a pontokat, a világranglista-pontokat gyűjtögetni – ráadásul hármas szorzóval. Egy magyar arany három Hungária-kupa arannyal ér fel – csak, hogy összehasonlítsuk a sorozat jelentőségét.

Az egyik elegáns budapesti szálloda konferenciatermében szombaton délelőtt Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke, valamint Marius Vízer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke és Simicskó István sportért és ifjúságért felelős szakállamtitkár ünnepélyesen aláírta a Budapest Judo Grand Prix megrendezéséről szóló együttműködési megállapodást.


Csernoviczki Éva, Tóth László, Marius Vízer, Simicskó István és fia
Fotó: Sport24

Tavaly Európa-bajnokságot rendezett Budapest, ez az esemény pedig most biztosítja, hogy egy időre a sportág vérkeringésének részese legyen a magyar judo.

Tóth László, a szövetség elnöke elmondta, minden súlycsoportban négy versenyzőt indíthat a házigazda, így mi ezzel a lehetőséggel élni fogunk június 21-én és 22-én (a helyszín várhatóan a Papp László Sportaréna lesz).

Több mint 130 ország versenyzői érkeznek majd a fővárosba, a Grand Prix megrendezéséhez a kormány 90-110 millió forintos támogatással járul hozzá – ezt már Simicskó István jelentette be. Az államtitkár egyébként fiával érkezett a sajtóeseményre, majd bejelentette, hogy szombat hajnalban megszületett harmadik gyermeke, egy kislány.

Csernoviczki Éva, olimpiai és vb-bronzérmesünk, a tavalyi budapesti Eb győztese azt mondta, minden Grand Prix egy ünnep, óriási rangja van egy ilyen eseménynek. Ő maga épp a budapesti versenyen kezdi majd az olimpiai pontokat gyűjteni.

A sajtótájékoztatón elhangzott, Magyarország megpályázta a 2017-es judo-világbajnokság megrendezését, a helyszínről a nemzetközi szervezet dönt majd a későbbiekben.

IJF World Tour 2014:

Február 8-9.: Grand Slam, Párizs (Franciaország)
Február 21-23.: Grand Prix, Düsseldorf (Németország)
Március 21-23.: Grand Prix, Tbilisi (Grúzia)
Március 28-30.: Grand Prix, Samsun (Törökország)
Május 2-4.: Grand Slam, Baku (Azerbajdzsán)
Május 24-25.: World Judo Masters
Június 6-8.: Grand Prix, Havanna (Kuba)
Június 21-22.: Grand Prix, Budapest (Magyarország)
Július 4-6.: Grand Prix, Ulánbátor (Mongólia)
Július 12-13.: Grand Slam, Tyumeny (Oroszország)
Augusztus 25-31.: Világbajnokság, Cseljabinszk (Oroszország)
Szeptember 12-14.: Grand Prix, Rijeka (Horvátország)
Október 10-12.: Grand Prix, Astana (Kazahsztán)
Október 16-18.: Grand Prix, Taskent (Üzbegisztán)
Október 31-November 2.: Grand Prix, Abu-Dzabi (Egyesült Arab Emirátusok)
November 19-21.: Grand Prix, Csing-Tao (Kína)
November 28-30.: Grand Prix, Csedzsu (Dél-Korea)
December 5-7.: Grand Prix, Tokió (Japán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik