Sport

80 esztendős a Videoton legendás edzője

foci-labdarugas(960x640)(3).jpg (foci, labdarúgás)
foci-labdarugas(960x640)(3).jpg (foci, labdarúgás)

A csapattal UEFA Kupa döntőig menetelő szakember kerek évfordulóhoz érkezett kedden.

Kedden ünnepli 80. születésnapját Kovács Ferenc. A játékosként és edzőként is nagy sikereket elérő szakember ma már a Videoton tiszteletbeli elnökeként ünnepelhet.

Labdarúgó karrierjét egyetlen csapatban, az MTK-ban töltötte. A fővárosi kék-fehérekkel bajnoki aranyat nyert, de a nemzetközi porondon is sikeres volt, hiszen az Európa Kupában ezüstérmet szerzett, míg a Közép-európai Kupát kétszer is elhódította. A válogatottal bronzérmes lett az 1960-as római ötkarikás játékokon.


Kovács Ferencet a mai napig nagy becsben tartják a klubnál
Fotó: MTI

Hosszú és sikerekben gazdag edzői munkásságát nevelőegyesületénél kezdte. Szakvezetőként már más csapatoknál is megfordult. A székesfehérvári gárdán kívül irányította még a Vasast, az Egert, a Debrecent, a Szegedet és az Újpestet is. Eredményességét mutatja, hogy egy évig a válogatottnál is dolgozott.

Legnagyobb sikere egyértelműen az UEFA Kupa döntője az 1984-85-ös szezonból. Akkor a Vidi olyan sztárgárdákat ejtett ki, mint a Manchester United vagy a Paris Saint-Germain, a fináléban csak a Real Madrid tudta őket megállítani. A siker elismeréseként, később egy szezonig irányította a Las Palmas szakmai munkáját is.

Kovács Ferenc 2008 óta a Videoton tiszteletbeli elnöke. Kedden 80 éves, Isten éltesse!

Videó – A Videoton UEFA-kupa menetelése:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik