Sport

Három évtizedes bravúrra készül a válogatott

Női röplabda válogatott (női röplabda válogatott, )
Női röplabda válogatott (női röplabda válogatott, )

Utoljára 1982-ben, Peruban vett részt világbajnokságon a női röplabda-válogatott. A Bulgária legjobbjaival vívott helyosztón 3-2-re kikapott és 10. lett a csapat. A hétvégén Hollósy László szövetségi kapitány tanítványai megpróbálnak kijutni az idei lengyelországi világbajnokságra.

Hollósy László szövetségi kapitány tanítványaira a horvát, a holland és a francia csapat vár, rajtuk keresztül vezet az út Olaszországba, a szeptember 23. – október 12. között esedékes világbajnokságra. Mindhárom gárda szerepelt a tavaly szeptemberi Európa-bajnokságon – a horvátok az ötödik, a franciák a nyolcadik, a hollandok pedig a kilencedik helyen végeztek -, s az európai és a világranglistán is jóval előrébb szerepelnek, mint a magyarok.

Így örültek a lányok és az edzők az izraeli csoportgyőzelemnek
Forrás: facebook.com/vollé

„Nem volt ez másként októberben, az előző körben sem, a lányok azonban akkor keresztülhúzták a papírformát és igazi csapatként összekovácsolódva, több esélyesebb gárdát is megelőztek. Akkor, még a torna előtt tettem egy ígéretet nekik: hogy amennyiben sikerrel veszik az akadályokat, ugyanezt a tizenkét játékost hívom meg a következő körbe is. Tartottam a szavam, s azt is ígértem nekik, hogy ha kijutnak a világbajnokságra, akkor annak is ezzel a kerettel vágunk neki. A legnehezebb ellenfélnek egyértelműen a házigazda horvát csapat tűnik, akikkel mindjárt a nyitónapon megütközünk. A franciák elleni meccs pedig kettős célt is szolgál, hiszen velük a májusi Eb-selejtezőn is egy csoportban szerepelünk. Már most szeretnénk feltérképezni az ellenfelet, amely a hírek szerint a szeptemberi Eb-hez képest egy megfiatalított kerettel szerepel majd a hétvégén” – fogalmazott a felvetéssel kapcsolatban Hollósy László a hunvolley.hu oldalon.


Szeretnének bizonyítani, de a cél egyelőre nem lehet a kötelező kijutás, csak a folyamatos fejlődés
Forrás: facebook.com/vollé

A világbajnokságra való kijutás nem célkitűzése a csapatnak – csak a csoportgyőztes, illetve a két legjobb második helyezett jut ki az öt csoportból –, ekkora terhet nem akar a kapitány a lányok nyakába tenni, de azért abban bízik, hogy sikerül legalább részeredményeket elérni.

„Mindenképpen szeretnénk bizonyítani, hogy a sportág elmozdult abból a tetszhalott állapotból, amiben az elmúlt időszakban volt. Már bontogatjuk a szárnyainkat, hiszen az, hogy eljutottunk idáig, így is a legutóbbi évtized legjobb eredménye. De hosszú távra tervezünk, és fel akarjuk hívni az emberek figyelmét a sportágra, a kormánynak pedig meg akarjuk mutatni, hogy nem véletlenül kerültünk a kiemelt sportágak közé, hanem tényleg érdemes támogatni minket”  – fogalmazta meg a kapitány a célt.

Világbajnoki selejtező, Horvátország, program:

A női röplabda-vb-selejtező programja:
Január 3., péntek       Horvátország–Magyarország 20.15
Január 4., szombat      Hollandia–Magyarország       17.15
Január 5., vasárnap     Franciaország–Magyarország 17.15

A magyar csapat kerete:
Csengeri Petra, Dobi Edina, Kötél Dóra, Kötél Zsanett, Lévai Vivien, Pallag Ágnes, Sándor Renáta, Szakmáry Gréta, Széles Petra, Szombathelyi Szandra, Tálas Zsuzsanna, Vacsi Evelin.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik