Sport

A magyar zseni, akiről csak kevesen beszélnek

tenisz (tenisz, )
tenisz (tenisz, )

Valkusz Máté az élen végzett az U16-os fiúk európai ranglistáján.

A 15 éves tehetséget egy évvel ezelőtt az U14-es kategóriában a második helyen rangsorolták. Idén még jobban teljesített, s mindenkit maga mögé utasítva már az ő hátát nézi a mezőny. Korábban ez a bravúr egyetlen magyar teniszezőnek sem sikerült.

Valkusz Máté először 2012-ben okozott szenzéciót: a teniszutánpótlás egyik legrangosabb versenyén, a Nike Junior Tour világdöntőjében ő állhatott a dobogó legmagasabb fokára.

Akkor Valkusz a 14 évesek döntőjében a második helyen kiemelt brit Jay Clarke-ot győzte le. Az NJT világdöntőn korábban olyan tenisz fenoménok győztek, mint Rafael Nadal és Juan Martín Del Porto.

Alig ötévesen kezdte a teniszt, azt állítja, az első tréningen az edző mindjárt komoly feladat elé állította.

Fotó: Facebook

“Azt mondta, hogyha tízből négyet átütök, akkor teniszező lehetek és beállhatok teniszezni. Tízből kilencszer át tudtam ütni, már akkor mondták, hogy tehetség vagyok és hogy nekem ezt a sportágat kell űznöm később is” – nyilatkozott Valkusz az RTL Klub Híradójában.

Öt évvel ezelőtt Zsiga Máté másodikként végzett az U16-osok között: ezt a kiváló eredményt sikerült idén túlszárnyalnia Valkusznak.

A női mezőnyben volt már hasonlóra példa: tavaly Gálfi Dalma volt az U14-es ranglistavezető, a most már felnőttek között szereplő Babos Tímea pedig anno harmadik volt ugyanebben a kategóriában.

Az U16-os korosztály listája amúgy bővelkedik a magyarokban, Udvardy Panna a 6., Szintai Dávid a 7., Mészáros Lotti a 9., Koncz Barnabás a 17., Kotormán Ákos a 38., Farkas Ricsi az 55., Füle Mátyás pedig a 99. helyen végzett. A 14-es fiúk legjobbja Piros Zsombor lett, aki a 41. helyen végzett, míg a lányoknál nem volt magyar a 100-ban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik