Sport

Top5 – amiért magyar hokiszurkolónak a legjobb lenni

Egy buszmegálló, aminek csodájára járt a világ, egy fiú, aki a halálból visszatérve sem tett le álmáról, történelmi győzelem, meseszép meccs és egy váratlan gerillaszurkolás - 2013 legütősebb emlékei a magyar hokisvilágból.

Válogatott büszkeségek

Volt minek örülnünk már az év elején is, hiszen az U18-as lányoknak a 2012-es bravúros A csoportba jutás után sikerült bent maradniuk a hokielitben januárban. Majd április első hetében az U18-as fiúk sikerének örülhettünk: megnyerték Észtországban a divízió II-es világbajnokságot és egy osztállyal feljebb jutottak. Még mindig áprilisban a magyar női jégkorong-válogatott Új-Zélandon nyert tornát, és jutott fel a divízió I/b-be. Abba a magasságba, ahol ez a válogatott még sosem járt.

Szép keretet adott az évnek, hogy U20-as fiaink pedig decemberben küzdötték vissza magukat a divízió I/b-be, ráadásul hibátlan teljesítménnyel lettek világbajnokok. Mi most öt olyan dolgot szedtünk össze, ami büszkévé tett, meghatott, meglepett minket, összességében, amitől hevesebben dobogtak a magyar hokiszurkolói szívek, és amikre évek múlva is jó lesz visszaemlékezni.

Egy magyar buszmegálló, amit a tengerentúlon is megirigyeltek

Kétségkívül Székesfehérvár a magyar hoki egyik fellegvára, így az sem meglepő, hogy éppen ott valósították meg az alábbi zseniális ötletet. Hogy a csarnokba tartó és onnan hazatérő Sapa Fehérvár AV 19 szurkolóknak kicsempésszék a meccsélményt hokikapuvá alakították a Raktár utcai buszmegállót (ott kell leszállni a Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokhoz).

Az ötlet a városban nem példátlan, viszont a jégkorong hazájának számító Kanadában úgy látszik újdonságnak számít. A tengerentúli hokis portálnak, a Puck Daddynek annyira megtetszett a felnagyított hokikapu, hogy az ország kormányának figyelmébe ajánlotta, és azon értetlenkedett, hogy miként lehet, hogy a magyaroknak ez előbb jutott az eszébe.

Fotó: Facebook

A fiú, aki visszatért a halálból

Sokan emlékeznek rá, hogy tavaly októberben a fél ország egy fiatal hokis életéért izgult. A most 17 éves Mazzag Dániel egy Miskolcon lejátszott meccset követően, a hazaérkezés után lett rosszul az akadémisták szállásán, a kiérkező mentőknek újra kellett éleszteniük. Több napig mélyaltatásban volt, semmilyen maradandó fizikai és szellemi károsodása nem lett. Két héttel az eset után már kimehetett társai meccsére. Ezután vizsgálatok sora várt a fiatalra, aki nem akarta feladni álmát, miszerint a legjobb csatár szeretne lenni.

Az orvosok is csak találgattak. A hosszú vizsgálatok során szerencsémre egyik feltételezésük sem igazolódott be, mert akkor nem folytathatnám a játékot. A vizsgálatok bebizonyították, teljesen egészséges a szervezetem, tökéletes a szívműködésem” – mondta a jegkorongblog.hu-nak Mazzag Dániel, miután szeptemberben újra elkezdhetett edzeni, és visszatérhetett a jégre. December 9-én pedig több mint egy év után újra megkapta a sportengedélyt Mazzag Dániel.

Videó – A Fókusz Plusz riportja Mazzag Dánielről

Meseszép környezet, klasszikus győzelem

Kevés olyan számpáros van, ami többet jelent magyar sportszurkolói körökben a 6-3-nál. A fociban inkább ritkaság számba menő eredmény a hokiban azért gyakrabban előfordul. A Sapa Fehérvár AV19 drukkerei ráadásul rövid időn belül kétszer is örülhettek ennek decemberben. Először az osztrák bajnokság (EBEL) élén tanyázó Red Bull Salzburg ellen győztek így, majd a fehérváriak egyik akkori kedvecét elcsábító Derek Ryant is a sorai közt tudó Villach gárdáját is hat lőtt góllal verték meg, ráadásul idegenben.

Az EBEL leggazdagabb klubjának, a Salzburgnak a legyőzése mindig külön öröm, de a december 13-ai parádés sikerhez pluszként még hozzájárlt, hogy az Amerikában régóta nagy népszerűségnek örvendő szabadtéri Winter Classic hagyományt meghonosításának újabb kísérlete miatt a meccset kivételesen Budapesten, a Városliget Műjégpályán rendezték meg. A meccs összefoglalóját ide kattintva nézhetik meg. Ha pedig arra kíváncsiak, hogy mennyire varázslatos helyszín fogadta a 13-án és az azt követő két napon a Városligetben játszókat és meccset nézőket, akkor lessenek bele az osztrák tévécsatorna által forgatott 15-ei összefoglalóba!

Fotó: MTI

Akiknek az edzésén is lehet szurkolni

Idén Budapesten rendezték meg a divízió I-es világbajnokságot, melynek tétje a hokielitnek számító A-csoportba jutás volt. A magyar hokisoknak és a sportág szerelmeseinek a csapat 2008-as bravúros feljutása óta minden vb-n az a titkos, vagy kevésbé titkolt vágya, hogy újra megismételjék a srácok a sapporói csodát. Nem ők voltak a torna esélyesei, azonban a dél-koreaiak ellen mindenki győzelmet várt – volna – tőlük. Történelmi vereséget szenvedtek, drámai csatában, hosszabbítás után, rávezetésekkel dőlt el a találkozó, pedig az első harmad után 3-0-ra vezettünk.

A váratlan pofon utáni napon a gyanútlanul edőz válogatott különleges meglepetést kapott szurkolótáborának egy részétől: Aréna-beli edzésükön felbukkantak váratlanul, dobokkal, zászlókkal, és persze teli torokkal üvöltve, buzdítva a fiúkat. Ahogy a meccseken is szokták. Megmutatva, hogy egy rosszul sikerült meccs után nem pártolnak el tőlük, épp ellenkezőleg. Érdemes a meghökkent arcokat nézni a jégpályán. Aki folytatásra kíváncsi, azaz, hogy mi történt a gerillaszurkolás másnapján, az görgessen a videó alá!

Történelmi vereség után történelmi győzelem

Elbukni egy idegőrlő meccset egy olyan tornán, ahol minden megszerzett pont számít, borzasztó lehet. Rá két napra jégre lépni egy nálad sokkal esélyesebb ellenfél ellen, kilencezres szurkolótábor előtt, óriási kihívás. A magyar hokiválogatottra Kazahsztán legjobbjai vártak április 17-én. Nem mondanánk, hogy minden egyes percét fel tudnánk idézni a mérkőzésnek.

Persze a legfontosabb momentumokat azóta újra és újra visszanéztük. A lényeg az, hogy egy heroikusan küzdő magyar válogatottat láttunk a pályán, akik kiváló csapatmunkával, fegyelmezettséggel, önfeláldozással a történelmünk során először legyőzték a kazahokat. Ahogy a meccs után iszonyatosan fáradt, de sugárzóan boldog játékosaink is mondták: Erős Pisták voltunk, ez kellett a mai meccshez. Hozzátéve azt is, hogy egy meccs után sem mulasztják el megköszönni a közönségüknek a szurkolást, ahogy Tokaji Viktor csapatkapitány fogalmazott: “ilyen fantasztikus közönség előtt élmény játszani. Ez az, amit nem lehet pénzben mérni“.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik