Sport

Ők színesítik a magyar vízilabdát

kevin graham (kevin graham)
kevin graham (kevin graham)

Az elmúlt évekhez képest emelkedett a férfi-vízilabdabajnokságban szereplő légiósok száma. De a nőknél is akadnak új arcok.

Egy japán vízilabdázó, Koji Takei az ob I.-es bajnokság félidejében 4. (!) helyen áll a góllövőlistán. De hogy lehetséges ez egy olyan ország nemzeti bajnokságában, amely az egész világot oktatja?

Nos, a gének, a biológia és a véletlenek műve mindez. Bármely nemzet képes kitermelni bármely sportágban egy-egy klasszist: ki gondolta volna, hogy a sakkvilágot egy norvég srác uralja majd, örmény focistát kergetett fél Európa élcsapatainak sora, de ha már vízilabda: a CN Barceloneta együttesének egyik legjobb játékosa argentin, Szegeden pedig sokáig meghatározó szerepet játszott az új-zélandi Joseph Kayes.

A magyar válogatott csapatvezetője, egyben a Honvéd kapusa, a kétszeres olimpiai bajnok Gergely István fedezte fel magának Koji Takeit (idehaza csak Kozinak becézik) a cseljabinszki Világliga Szuperdöntője során. A japán játékos remekel a mieink és a szerbek ellen is, mellesleg Japán büntetőkkel megverte Montenegrót is a tornán! Parádés.

Gergely fel is hívta Vad Lajost, a Honvéd vezetőedzőjét, hogy figyelmébe ajánlja a játékost, a többit már nagyjából ismerjük, de ha nem, itt egy remek összeállítás a történetről.

Videó – japán játékos a pólóbajnokságban:

Koji Takei jelenleg a Honvéd és a magyar bajnokság egyik legjobb játékosa, kiválóan szerepel a szintén remeklő fővárosi csapatban.

Őt emeltük ki, mint kuriózumot, de bőven akadnak – világklasszisok is – a magyar csapatokban, ők:

ZF-Eger:

Kevin Graham: A kanadai játékos a 2009-2010-es szezon óta hazánkban űzi az ipart, hű maradt az egriekhez, így részese volt a csapat sikereinek is, például a legutóbbi bajnoki címnek.


Kevin Graham, az Eger légiósa
Fotó: MTI

A 27 éves játékos nemrég Kanada válogatottjával elvesztette az USA elleni párharcot, amely a Világkupa-részvételért zajlott.

Szolnoki Dózsa-Közgép:

Stefan Mitrovic: A góllövőlista második helyezettje jelenleg a szerbek klasszisa. A 25 éves légiós olimpiai bronzérmes (2012), világbajnok (2009) és vb-ezüstérmes (2011), Európa-bajnok (2012), Eb-bronzérmes (2010), négyszeres Világliga-győztes, Világkupa-győztes. A Partizannal nyert Euroligát is, a nyáron igazolt Szolnokra. Most csapata vezéregyénisége, a bajnokság rájátszásában nagy szerep hárulhat rá.

Milan Aleksic: A szerb játékos már az előző szezonban is a Szolnok játékosa volt, ugyanazokat a sikereket tudhatja magáénak, mint Stefan Mitrovic, együtt nyerték a fent felsorolt trófeákat, címeket. A Szolnokban most kicsit haloványabb teljesítményt nyújt, a Magyar Kupa döntőjére sem pörgött fel igazán.

Zivko Gocic: Ő már a 2011-12-es szezonban is Szolnokon játszott, ő tehát a három szerb játékos legrutinosabb ob I.-es játékosa. 31 éves, ő már Pekingben is ott volt az olimpiai bronzérmes válogatottban. Kétszeres Európa-bajnoknak mondhatja magát, hiszen a 2006-os tornán is ott volt már. A Világligát „csak” háromszor nyerte meg.

RacioNet Honvéd:

Koji Takei: A japán játékosról fentebb írtunk, a 23 éves pólós 11 meccsen 33 gólt szerzett eddig.

A-Híd Szeged:

Aljosa Kunac: A 33 éves horvát pólós már magyar állampolgár. Igazi vándor, aki Splitben kezdett el vízilabdázni, onnan a Roma, a Catania, a Nervi, az Al-Ittahad, a Jadran Split, újra a Nervi és a Cattaro játékosa lett, miután 2010-ben a Ferencvároshoz igazolt.


Aljosa Kunac, a Szeged játékosa
Fotó: MTI

Egy évre rá került Szegedre, így háromszoros Magyar Kupa-győztesnek mondhatja magát és kétszeres bajnoki bronzérmesnek. A Kotorral LEN-kupát, a Jadrannal Euroligát is nyert. 2007-ben világbajnok lett a horvát válogatottal. A Szeged jó csapatembere.

Lukas Seman: A szlovák pólós a 2011-12-es szezontól Egerben játszott, a bajnokot idén nyáron hagyta el a Szeged kedvéért. A 25 éves centerrel egyéves szerződést kötött a Szeged, Seman volt korábban a Jug Dubrovnik játékosa is.

Debreceni VSE:

Andrei Busila: A 33 éves román válogatott játékos első szezonját tölti Debrecenben. Két szezon kihagyás után tért vissza Magyarországra, ugyanis korábban lehúzott két évet Szegeden is. A DVSE jó csereembere Busila.

Branislav Mitrovic: A Debrecen oszlopa a 28 éves szerb kapus, aki azonban a bajnokság derekén vállsérülése miatt kidőlt. Azután a fiatal Péterfy Mihály védett, amíg le nem igazolták az ausztrál válogatott helyettest.


Mitrovic a Vasas ellen még védett
Fotó: Sport24

Mitrovic a 2011-12-es szezon óta véd Debrecenben, előtte egy évet a Fradiban is lenyomott. 2012-ben a szerb válogatottal Európa-bajnok, idén Világliga-győztes lett.

James Maxwell Clark: Az ausztrál válogatott kapusa a szezon közben érdekezett Debrecenbe a szerb kapus, Branislav Mitrovic sérülése okán. A 22 éves kapus eddig egyetlen meccsen védett, de januártól nagyon fontos szerep hárul rá. Ő lett az ob I. negyedik ausztrál légiósa ebben a szezonban.

Sasa Misic: A montenegrói játékos korábban LEN-kupát nyert a Cattarróval, a Fradival Magyar Kupa-bronzérmes volt a 2010-11-es szezonban. A 2011-12-es szezontól játszik a DVSE-nél a center. A montenegrói válogatottal ott volt a barcelonai vb döntőjében, nagy örömünkre lógó orral kellett onnan távoznia.

Predrag Jokic: Szintén világbajnoki ezüstérmes a kotori születésű montenegrói játékos, de klasszisát még csak részben mutatta meg. Kicsit olyan a debreceni légiósok közössége, mint amelyik ellébecol a magyar élvonalban. 2005-ben világbajnok volt (Szerbia és Montenegró válogatottjában), 2004-ben olimpiai ezüstérmes, 2003-ban már világbajnoki bronzérmes, Jugoszlávia néven. 2008-ban Európa-bajnok lett. A 30 éves védő korábban játszott a Savonában, a Partizanban és a Pro Reccóban is.

BVSC: –

Lactiv-Vasas-Plaket:

Drasko Brguljan: Az egész magyar bajnokság talán legjobb játékosa az örökké eltökélt szívember, a montenegrói vb-ezüstérmes Brguljan. 2012-ben Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett, a Világligában idén bronzérmet. A Primorac Kotor játékosa volt korábban.


Drasko Brguljan nagyon nagy játékos (jobbra)
Fotó: Sport24

Jelenleg az egyik leghasznosabb játékosa a Vasasnak, és kiváló alany a fiatalok nevelésében. Remekül beszél magyarul is, a 2011-12-es szezon óta játszik a piros-kékeknél.

Kaposvári VK:

Danijel Benic: Egy horvát légióssal erősített a bentmaradásért harcoló Kaposvár még az előző bajnokság félidejében. Meglehetősen rutinos pólós, 36 éves. Junior világbajnok és LEN-kupát is nyerő játékosról van szó, aki az előző szezonban tehát 15 meccsen játszott.

Ronen Gros: Kanadai-magyar kettős állampolgárságú pólós, aki az előző szezont Miskolcon töltötte az ob I/B-ben. Igaz, ott is csak 5 meccsen játszott. Eddig 10 gólt szerzett 13 meccsen.

PVSK-Füszért:

Jovan Cakic: A szerb pólós igencsak epizódszerepre kárhoztatott eddig a csapatnál, összesen három meccset játszott.

KSI: –

Széchenyi Bank-FTC:

Aidan Roach: Ausztrál válogatott, a magyar csapattal is találkozott a barcelonai vb-n, amikor 9-9-et játszottunk velük a csoportmeccsek során. Ott volt a londoni olimpián is, ahol a csapat 7. lett. 16 gólos a szezonban 13 meccset követően. Universiade-győztes 2009-ből.

Tyler Martin: Szintén ausztrál válogatott, ott volt a vb-n a 9-9 alkalmával. Ő egyébként Kanadában született. Eddig 28 gólnál jár a bajnokságban, ami nem kevés, a három ausztrál közül talán a legjobb. 2011-ben játszott az olasz Camogli gárdájában.

Joel Swift: Két társához hasonlóan ő is játszott Barcelonában. 22 gólos 13 meccs után. Universiade-győztes 2009-ben, Belgrádban. Odahaza négyszer nyert ausztrál bajnokságot.

OSC: –

Valdor-Szentes:

Martin Kolarik, Tomas Kostelnik: Szlovák játékosok, utóbbi szerepelt a szombathelyi nyári junior-világbajnokságon is. Ő korábban évekig játszott az Eger korosztályos csapataiban. Még mindig csak 19 éves.

Hegyvidék-Ybl: –

A női bajnokság légiósai:

ZF-Eger:

Francesca Clayton: A 23 éves nottinghami játékos a brit válogatott erőssége. A bajnokságban eddig nem emelkedett ki az egri csapatból, de a bajnoknak valakit hoznia kellett Antal Dóra és Keszthelyi Rita helyére.


Francesca Clayton fehér sapkában
Fotó: waterpolo.hu

A válogatottban gyakran találkozott a magyar válogatottal, a barcelonai vb-n is.

Hungerit-Szentes:

Catharina Hendrica van der Sloot: Holland válogatott játékos, csapata egyik legjobbja, így ő nagy erősítésnek számít. 22 éves, 7 meccsen már 19 gólnál jár. Specialitása a távoli lövésekből szerzett gól, nem csoda, hiszen a kapás-hátsó poszt jeles képviselője. A válogatottal hetedik lett Barcelonában, a vb-n.

Peggy Etiebet: A brit válogatott centere, aki Nigériában, Lagosban született.

Stefania Terefou: 18 éves görög kapus, aki Gundl Dianát azért nem tudja kiszorítani a kezdőből, de Tóth László vezetőedző rendszeresen beküldi a második félidőre.

UVSE:

Zhang Wei Wei: Kínai játékos, aki két másik társával jött Budapestre egy alkalmi megállapodás révén. Ő a legjobb hármójuk közül, be is mutatkozott már az ob I.-ben. Neki tanulásképpen kiváló lehetőség a magyar bajnokság.

Dunaújvárosi Főiskola, BVSC-Zugló, Szegedi Vízmű Taylor&Nash Universitas, Honvéd-POLO, ASI DSE: –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik