Sport

Ezektől tényleg leesett az állunk

A legdurvább bénázások, a legelképesztőbb védések, és a legpazarabb gólok a tengerentúlról. 9 káprázatos videó, leendő és veterán NHL-rajongóknak.

Szépségdíjas gólválogatásunk első elkövetője a szlovák Zdeno Chara. A Boston Bruins – a világ legnagyobb lövőerejű – hokisának találata előtti piruettjét talán még a jégtáncos bírák is értékelnék, a kommentátorok mindenesetre le is ballerinázták a 36 éves 206 centis, 117 kilós játékost. Hasonlóan szép megmozdulásnak örülhetett szombaton a Sapa Fehérvár AV19 szurkolótábora is, Frank Banham jóvoltából, ezt ide kattintva lehet megcsodálni (02:22-nél kezdődik).

Ha már egy igazi szlovák veteránnal kezdtük, folytassuk rögtön egy ifjú tehetséggel a szomszédos Csehországból. Tomas Hertl nevét a hokiszerető közönség egy életre megtanulta idén októberben. A San Jose Sharks akkor még csak 19 éves légiósa mesternégyest lőtt a  – 9-2-es győzelmükkel végződő – találkozón. A negyedik találatáért akadt, aki kritizálta, szerintünk lélegzetelállítóan szép, és azóta se tudtunk betelni vele.

A kis gól is gól, csak üssünk már még egyet – gondolhatták a Philadelphia Flyers drukkerei a harmadik harmadban 4-4-es állásnál a meccs utolsó harmadában. Claude Giroux nem ezen a véleményen volt. Háttal a kapunak, esés közben varázsolta be a korongot, és szerzett így győztes gólt.

Van ám olyan is, mikor a kapus játékos párharcból a kapus előbbi kerül ki győztesen, méghozzá olyan megmozdulással, amire tényleg nem értjük, hogy lehet képes egy ember.

Szuperhárítás hármasunkból az első jelenet Antti Niemi, a San Jose Sharks kapusának fogása. Csapata Detroit Red Wings elleni találkozóján nem esett gól sem a rendes játékidőben, sem a hosszabbításban, így szétlövéssel dőlt el a találkozó. A sorsdöntő rávezetést lövő Todd Bertuzzi már azt hihette, hogy túljárt a hálóőr eszén. Tévedett. A Cápák nyertek, és Niemi shootouttal azzal kapott gól nélkül zárta a mérkőzést, ami kifejezetten ritka a szétlövésig jutó meccseken.

Csak azért nem mondjuk, hogy Pittsburgh Penguins kapusa Marc-Andre Fleury lepaktált az ördöggel, mert éppen az New Yersey Devils gárdája elleni meccsen nyújtott teljesítményével került be a válogatásunkba. Az alább bemutatott védéséhez meg nem is tudom, hogy milyen ügyesség, gyors reakció és jó ösztönök kellhetnek, talán nem véletlen, hogy ez volt a 24. kapott gól nélküli mérkőzése.

Akármennyire is csodáljuk a kapusokat, szerettünk volna bemutatni egy olyan esetet, mikor nem egyénileg remekelnek, hanem a szép csapatmunkának hála ússzák meg a gólt. Szintén a New Jersey Devils elleni meccsről van szó, csak ezúttal a Montreal Canadiens a csatárok életét keserítő ellenfél.

Carey Price kapuson majdnem kifogott Steve Bernier lövése, és a korong már csúszott a gólvonal felé, mikor kapcsolt, de csak kapufáig tudta kitolni. A kipattanóra azonnal lecsapó Damien Brunner azonban még visszakotorta a pakkot. Ekkor érkezett a remekül kapcsoló P.K. Subban, és ütőjével megakadályozta, hogy a korong átmenjen a gólvonalon. Mondjuk ami számunkra a leghihetetlenebb, hogy hogy nem sodorta el a kaput, mert nem kis lendülettel érkezett…

A Vancouver Canucks a Montreal Canadienst látta vendégül, és annyira előzékeny házigazdák voltak, hogy 1-1-es állásnál még egy gólt is összehoztak a saját kapujukba. Igazi csapatmunka volt ez is, csak a rossz értelemben véve, kellett hozzá a Roberto Luongo- Jason Garrison – Dan Hamhuis hármas extra adag balszerencséje, és gyanúnk szerint a pakk is, ami mindenáron a kapuba kívánkozott. Mivel a hokiban hivatalosan nincs öngól, ezért a találatot Lars Eller kapta, aki a gól esésekor körülbelül már a kezdőkörnél járhatott.

Ha már pech, valószínűleg Mike Smith-nek is volt már szerencsésebb meccse, mint a Buffalo Sabres elleni találkozójuk. 1-1-es állásnál a hosszabbításban Mark Pysyk lövését próbálta meg hárítani. A korong beleesett a mezébe, Smith ezt nem vett észre, visszacsúszott a kapujába, ezzel átvitte a gólvonalon pakkot. Az év egyik legviccesebb potyája, és “gáláns” karácsonyi ajándék a gólt megkapó Pysyknek.

Zárásnak egy mammuttal szerzett kapusgólt hagytunk. Néha nem a csapattársak, vagy éppen a korong, hanem a kapus ütője is elég a potyához, legalábbis első számú felelősnek megtennénk. Jonathan Quick, a Kings hálóőre 2-1 hátránnynál, de emberelőnyben meg akarta játszani a felé tartó korongot, de kiesett kezéből az ütő. Vesztére lehajolt értek, a pakk pedig a felszerelésén irányt változtatott, és becsúszott a kapujába. Fogta is a fejét rendesen a gól után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik