Sport

Négy nagy Eb-t rendezünk 2014-ben

vizilabda-eb(960x640).jpg (vízilabda eb, kásás tamás, drávucz rita, kovács ákos, )
vizilabda-eb(960x640).jpg (vízilabda eb, kásás tamás, drávucz rita, kovács ákos, )

A vízilabda-, a női kézilabda, az U19-es labdarúgó és nyomban az év elején a műkorcsolya-Európa-bajnokságnak ad otthont Magyarország.

Úgy tűnik, a 4-es szám egyfajta kabala lehet a korcsolyasport és hazánk számára, ugyanis legutóbb 2004-ben, előtte pedig 1984-ben rendeztek műkorcsolya-Eb-t Budapesten, most pedig a 2014-es esztendő lesz soron. Persze korábban is voltak Eb-k, 1963-ban, 1955-ben, 1909-ben és 1895-ben (!) is.

A versenyre 37 ország 190 sportolója adta le előnevezését, a kiegészítő személyzet és a szervezők számát is beleértve közel 1200 akkreditációt adnak majd ki. Bizonyosan színvonalas lesz az Európa-bajnokság, már csak azért is, mert alig egy hónappal később, február 7. és 23. között rendezik Szocsiban a Téli Olimpiát, és a nagyok is itt lesznek az Eb-n, a Syma-csarnokban.

Videó – Sebestyén Júlia 2004-ben aranyérmet nyert, így vélekedik most:

A barcelonai világbajnoki aranyérem után nem csoda, hogy a július 14. és 27. között a margitszigeti Hajós Alfréd Uszodában rendezendő vízilabda-Európa-bajnokság lesz az év fő eseménye. Már csak azért is, mert a nők vb-bronzérmük után fényesebb éremben reménykednek, és vélhetően most nem a spanyol szurkolók lesznek többségben az elődöntőben sem.

A résztvevők

A férfimezőny tagja már: Magyarország, Szerbia, Montenegró, Olaszország, Németország, Görögország.

A női mezőny tagja már: Magyarország, Olaszország, Görögország, Oroszország.

Férfi Eb-selejtezők, play-offok (február 15., március 1.):

Grúzia–Törökország
Hollandia–Oroszország
Franciaország–Málta
Szlovákia–Horvátország
Románia–Nagy-Britannia
Ukrajna–Spanyolország

A női selejtezőtorna csoportjai (időpont: január 16-19.):

A csoport (Gouda, Hollandia): Hollandia, Nagy-Britannia, Ukrajna, Izrael, Portugália
B csoport (Lille, Franciaország): Franciaország, Spanyolország, Németország, Szerbia

A korábbi budapesti Eb-hez képest most a nők is az 50-es medencében, a „centerpályán” játszanak majd. A jegyértékesítés elkezdődött, jól jelzi az érdeklődés mértékét, hogy az első döntős jegyek lényegében 3 óra alatt elfogytak. Ez nem jelenti azt, hogy már nem lehet kapni tikettet, hiszen a szervezők folyamatosan nyitják meg a szektorokat a nagyközönség előtt – ahogy megkapják a különböző hatósági engedélyeket azokra.

Videó – az Eb egyik előzetese:

Ami biztos, hogy a magyar női válogatott mindig 18 órakor, míg a férfi mindig 20 óra 30 perckor kezdi a csoportmeccseit.

Öt napja tart majd a póló-Eb, amikor elkezdődik egy másik kontinenstorna hazánkban: az U19-es labdarúgó-Eb. Négy helyszínen rendezik majd a tornát, a győri, az újpesti, az épülő felcsúti és gyirmóti stadionban.

Kezdetben arról volt szó, hogy Pápán is lesznek mérkőzések, de végül ez nem így lesz. A rendezvénynek két adminisztratív és logisztikai központja lesz, a Novotel Budapest City Hotel és az ETO Park Hotel.


A felcsúti stadion
Fotó: H. Szabó Sándor

Az Eb-t közvetíti majd az Eurosport csatorna, a tornán nyolc csapat, köztük a magyar válogatott küzd majd.

Az év utolsó nagy durranása a december 7. és 21. között Magyarországon és Horvátországban rendezendő női kézilabda-Európa-bajnokság lesz. Az Európai Kézilabda Szövetség 2011. április 9-én döntött arról, hogy ezt a pályázatot támogatja. Mivel a BL idei négyes döntőjét is Magyarország rendezi, mondhatjuk, hogy idén mi leszünk a női kézilabda európai központja.

A 16 csapat küzdelme azért is lesz jelentős, mert a győztes (Montenegró a címvédő mellesleg) kvalifikálja magát a 2016-os riói olimpiára. Ez a torna lett volna a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitányának, Karl-Erik Böhnnek az az eseménye, amelyen már a közös munka eredményeként a végső siker lett volna a cél. Ismerve a norvég szakember eltökéltségét, hallatlan profizmusát és pozitív gondolkodását, vele meg is lett volna az aranyérem. Mivel az orvosok közölték vele, leukémiája a csontvelő-átültetés ellenére gyógyíthatatlan, sajnos csodának számítana, ha hazánkban köszönthetnénk decemberben KEB-et.

Az Eb-t öt városban rendezik: Budapesten (a Papp László Sportarénában), Debrecenben (a Főnix-csarnokban), Győrben (az épülő új arénában), valamint Zágrábban és Varasdon. A döntő Budapesten lesz.

Ez lesz a magyar válogatott 10. Európa-bajnoki szereplése.

És ami máshol lesz

A fedett pályás atlétikai világbajnokságot a lengyelországi Sopotban rendezik március 7-9. között, az Eb-t zürichben augusztus 12-17. között.

Az úszó-Eb Berlinben lesz augusztus 13. és 24. között, a rövid pályás vb-t ezúttal is decemberben tartják, Katarban, Dohában.

A kajak-kenu Európa-bajnokságot július 11-13. között Brandenburgban tartják majd, alig egy hónappal később, Moszkvában lesz a világbajnokság (a maratoni vb mezőnye pedig Oklahoma Cityben találkozik szeptember 26-28. között).

A férfikézilabda-Eb Dániában lesz január 12. és 25. között, míg a vívók Európa-bajnoksága Strasbourgban, június 7-14. között. Lesz világbajnokság is, augusztusban (5-13.), Szófiában.

Az öttusa-Eb július 9-14-ig tart majd, de még nem tudni, hol rendezik. A vb-t Varsó rendezi, szeptember 1. és 9. között.

A birkózók Európa-bajnoksága a finnországi Vantaa városában lesz április 1-6. között, a világbajnokságra pedig Üzbegisztán fővárosába, Taskentbe kell utazni szeptember 8-14. között.

A cselgáncsozók kontinenstornája Montpellierben lesz április 24-27. között, a világbajnokság pedig Cseljabinszk városában, Oroszországban, augusztus 25. és 31. között.

A tornászok Európa-bajnoksága Szófiában lesz május 12. és 25. között, a világbajnokság pedig október 3. és 12. között a kínai Nanjingban.

Ez a város egy nagyszabású sporteseménynek is otthont ad, ugyanis itt lesz augusztus 16. és 28. között az Ifjúsági Olimpia, ahol a magyar sportolók atlétikában, cselgáncsban, kajak-kenuban, kézilabdában, úszásban, vízilabdában, birkózásban, tornában, öttusában és vívásban küzdenek majd.

Az A csoportos jégkorong-vb Minszkben lesz május 9. és 25. között, míg a divízió 1-es világbajnokság A csoportjának küzdelmei – a magyar válogatottal – a dél-koreai Golyangban, április 20. és 26. között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik