Sport

2013 legnagyobb magyar sikerei a férfiaknál

marosi ádám (marosi ádám, )
marosi ádám (marosi ádám, )

Ennek az esztendőnek a végén is azt mondhatjuk: volt minek örülnünk a sport terén. Most a férfi versenyzők öt legkiemelkedőbb eredményét gyűjtöttük össze 2013-ból.

Tegnap már összeszedtük, hogy véleményünk szerint melyik sportolónőinkre lehettünk a legbüszkébben az elmúlt esztendőben, most pedig a férfiaknál is megtesszük ugyanezt.

Az év eleje nem bővelkedett nagyon világversenyekből, ezáltal túl sok magyar diadalmenetről sem számolhattunk be.

Fotó: MTI

Márciusban indult meg a henger, Lőrincz Tamás a Tbilisziben zajló birkózó Európa-bajnokságon remekelt 66 kilogrammos kategóriában.

Az olimpiai ezüstérmes ceglédi versenyző osztrák és francia riválisát is magabiztosan verte, majd az elődöntőben parádés teljesítménnyel jutott túl a török Atakan Yukselen. A délutáni fináléban az orosz Adam Kurak volt a riválisa, és őt is két menetben (1-0, 3-1) múlta felül, megszerezve ezzel az aranyérmet.

Lőrincz Tamás 2006-ban volt már Eb-győztes, 2011-ben pedig második lett a kontinensviadalon.

Fotó: MTI

Ezt követően nagyot kell ugranunk az időben, hogy egy hasonló kaliberű férfi sikerről számoljunk be, ami a világversenyeket illeti. Július végén Marosi Ádám a lengyelországi öttusa Európa-bajnokságon utasított mindenkit maga mögé.

Az olimpiai bronzérmes Marosi számról számra növelte előnyét az élen: remekelt vívásban, úszásban a hatodik legjobb idővel csapott célba, lovaglásban három akadályt vert, a futásból és lövészetből álló záró számban aztán Marosi nem hibázott, így remek produkcióval, rajt-cél győzelmet aratva – 2009-es Eb-bronza után – ezúttal a kontinens legjobbja lett.

Fotó: MTI

Augusztus elején, a vizes világbajnokságon többek között Gyurta Dániel okozott örömet a magyar sportszeretőknek.

Gyurta a 4-es pályát foglalta el a 200 méteres mellúszás világbajnoki döntőjében, mellőle a német Marco Koch és a brit Andrew Willis indult. Pont a rajtkővel szemben, két magyar zászlót feszített a magasba egy szurkolósereg, ezt is láthatta Dani.

50 méternél harmadik helyen fordult, Willis vezetett, 100-on viszont csak a hetedik helyen ment. Ez nem tragédia, így szokta ránk hozni a frászt. 150 méternél már az első volt Gyurta Dániel, fokozatos nyúlt el, és új világbajnoki rekorddal védte meg a címét.

Fotó: MTI

Ahogyan tegnap Szász Emese a nők „mezőnyében”, úgy most Szilágyi Áron a férfiaknál lóg ki a sorból.

A budapesti vívó-világbajnokságon a magyar kardozó remekelt, megállíthatatlanul robogott a végső cél, a győzelem felé, ami sajnos végül nem jött össze neki.

A döntőbe jutásért Szilágyinak az orosz Kovaleven át vezetett volna az út, azonban ellenfele hamar 3-1-es vezetésre tett szert. Olimpiai bajnokunk azonban szépen felzárkózott, majd 5-3-ra fordítani is tudott.

Ezt követően megint az orosznak jött ki jobban a lépés, 5-5 után tartotta a lépést a mindig csak egy tussal meglógó magyar vívóval.

Az asszó végén viszont összeszedte magát és sajnos 12-10-re már nála volt az előny. Szilágyit eközben a közönség bíztatta, de sok együttes találat után 15-14-re elveszített az elődöntőt, vagyis bronzérmes lett a budapesti világbajnokságon.

Fotó: MTI

Még mindig augusztus, annak is a vége, amikor a duisburgi kajak-kenu vb kezdetét vette.

Amint az köztudott az első döntős napon mind a tíz magyar érdekeltségű hajónk érmet szerzett, ezzel óriási bravúrt okozva.

Vajda Attila kenu 1000 méteren lett világbajnok, majd másnap rátett egy lapáttal: 5000 méteren ezüstérmet nyert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik