Sport

Ők lehetnek a magyar póló új kedvencei

manhercz krisztián (manhercz krisztián)
manhercz krisztián (manhercz krisztián)

Legalábbis az elkövetkezendő időszakban ők lehetnek azok, akik még a jelenleginél is nagyobb népszerűségre tehetnek szert. Szerencsére sok jelölt akad, akikből nagy kedvenc lehet, a mi listánk pusztán szubjektív válogatás.

A magyar vízilabda újra és újra kitermeli a maga klasszisait, igaz ez még akkor is, ha a sportág helyzetét sokan nehézkesnek (páran kritikusnak) vélik. Kétségtelen, hogy a közönség számára nem mindig érthetőek a szabályok – a régiek és az újak sem -, az anyagi helyzet finoman szólva sem rózsás, de mindezek ellenére a vízilabda hazánkban semmit sem vesztett népszerűségéből.

Még a londoni olimpiai „kudarc” (már ha egy 5. hely annak számít) ellenére sem. Sőt, a nyári, barcelonai, általános meglepetésre megszerzett világbajnoki aranyérem egy újabb löketet adott: egyre többen akarnak Szivós Marcik, Nagy Viktorok lenni a kölykök közül.

További pozitívum, hogy a lányok eredményessége és szerethetősége (nocsak, egy csapat, amelyre valóban illik ez a jelző…) is elindított egyfajta növekedést az utánpótláskorú játékosok számában. Nem nagyot, kicsit, persze náluk még így is csekély a merítési lehetőség.

Ha viszont a jelenlegi helyzetet egy másik oldalról közelítjük meg, akkor le kell nyomban jegyeznünk: hosszú-hosszú évekig láthatjuk majd a még most is csak sok esetben junior korú lányokat az élmezőnyben, egyúttal a televízióban, az újságok címlapjain és a netes világunkban. Merthogy a mostani éljátékosoknak van még jó 10 évük ezen a szinten – több mint biztató a helyzet.

No, de kik lehetnek az új Kásás Tomik, az új Biros Petik, az új Drávucz Riták? Kik lehetnek azok, akik nyilatkozataikkal, megnyilvánulásaikkal, vagy puszta jelenlétükkel, személyes varázsukkal példaképek lehetnek mindannyiunk számára. Többen már most is azok, de az eljövendő esztendők meghozhatják számukra azt a rivaldafényt, amelyet megérdemelnek.

Három lányt és három fiút választottunk ki, mint akikben benne van az „X-faktor”.

MANHERCZ KRISZTIÁN: A Lactiv-Vasas játékosa, aki tavaly több mint 90 (!) meccset játszott, és nem lesz ez másként idén sem. Szerepel a Vasas serdülőcsapatában, az ifiknél, a felnőtteknél, a junior válogatottban és az ifi válogatottban is. Korának egyik legtehetségesebbjének tartják. Testvére, Ádám is a piros-kékeknél pólózik.


Manó, azaz Manhercz Krisztián
Fotó: MTI

Ebben az évben tagja volt a máltai ifi-Eb-n negyedik és a szombathelyi junior-vb-n negyedik magyar válogatottnak, az év végén a Vasassal megnyerte a Komjádi-kupát is. Korábban Perth-ben junior világbajnoki ezüstérmes lett. A Vasas felnőtt csapatában is egyre nagyobb szerepet kap.

Videó – még január elején nyilatkozott így Manó:

Horkai György, az utánpótlás-válogatottak kapitánya (és Földi László, a Vasas edzője is) rendre őt említi, mint olyan pólóst, aki hosszú távon a felnőtt válogatott meghatározó alakja lehet. Ehhez persze még nagyon sokat kell fejlődnie, de a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium tanulójában megvan a magyar vízilabda ősereje: a jó értelemben vett szemtelenség, a bátorság, a technikai tudás és az ész is. És még csak 16 éves!

LÉVAI MÁRTON: Azon túl, hogy “piszok” jóképű, remek kapus is a Szolnoki Dózsa-Közgép játékosa. 21 éves, Tatabányán kezdte a pólózást, onnan került a Honvéd kötelékébe.

2008 óta játszott a fővárosban, 2010-ben Komjádi-kupát és Magyar Kupát is nyert a csapattal. A 2011-12-es szezon volt az utolsó a Honvédnál, abban az évben 14 meccsen védett a Vodafone ob I.-ben. Ezt követően igazolt Szolnokra, ahol tavaly az első osztályban 13 alkalommal ugorhatott vízbe.


Lévai Márton, a Szolnok játékosa
Fotó: MTI

Nagy vetélytársa a világbajnok Decker Attila, így nem könnyű a helyzete. Viszont a most futó szezonlegutóbbi fordulóiban kiszorította társát a kapuból.

Fizikai adottságai remekek, a mentalitása is példaértékű. Benedek Tibor is számol vele, a vb előtt Nagy Viktor és Decker Attila mellett ő is a csapattal készült, végül kimaradt a barcelonai keretből. De a kapitány azóta is rendre beválogatja a bő keretbe.

ZALÁNKI GERGŐ: Az egyik legbátrabb játékosok egyike: nem szórakozik, ha megvan a helyzet, lő. Az edzők emiatt tehát egészen biztosan kedvelik. Szemtelen, ruganyos, testi adottságait – nem egy testet alkat – kihasználva fickándozik a vízben, és nagyon erősen tudja meglőni a labdát.

A ZF-Eger 18 éves játékosa, a junior válogatottal Perthben világbajnoki ezüstérmet szerzett, de a szombathelyi tornán nem volt ott a keretben.


A perthi vb-ezüstérmes csapat, Gergő tartja a táblát
Fotó: Facebook

Benedek Tibor szeme is rajta van Gergőn, a felnőtt válogatott kapitánya meg is hívta az év végi összetartásra az Eger játékosát, aki rendkívüli gólerősségével tűnik ki társai közül. A Komjádi-kupában idén a döntőbe jutott az Eger, nagy mértékben neki és a szintén junior vb-ezüstérmes Lőrincz Bálintnak köszönhetően, ahol aztán a Vasastól kikapott.

Az Eger felnőtt keretének is meghatározó tagja már, legutóbb Dubrovnikban, a BL-ben is három gólt szerzett.

GURISATTI GRÉTA: A Dunaújvárosi Főiskola és a junior válogatott játékosa. Gyönyörű hölgy, aki a vízben is szép dolgokat művel, és akkor finoman fogalmazunk.

Az egyik legelszántabb, legeltökélebb pólós. A legutóbbi felnőtt-junior gálameccsen a kicsiknél játszott, és bár túl nagy jelentősége nem volt a mérkőzésnek, ő ugyanolyan komolyan vette azt, mint akár a Magyar Kupa döntőjét.


Gurisatti Gréta már most vezéregyéniség
Fotó: Vohlmann György

Merthogy idén ott is érdekelt volt, a Dunaújvárosi Főiskola tagjaként elhódította az aranyérmet, teljesen megérdemelten. A csapat vezéregyénisége, pedig alig múlt 17 éves! Az ifi vb-n, a junior vb-n és az ifi Eb-n is ezüstérmes lett korábban a válogatott tagjaként.

Merész András jó ideje a nagyválogatottban is számít rá, de a barcelonai világbajnokságra még nem vitte ki. Azt gondoljuk, a hazai Európa-bajnokság egyik legnagyobb kedvence lehet.

KESZTHELYI RITA: Az év legjobb vízilabdázójának választották (2011 után másodszor). Teljes joggal. Jelenleg ő a legjobb magyar pólós, ez vitathatatlan. Elszántsága, mentalitása, a sportághoz, a csapattársakhoz fűződő viszonya és hozzáállása is példaértékű.

Tagja volt a barcelonai világbajnokságon bronzérmes magyar válogatottnak. Édesapja és édesanyja is vízilabdázó volt, mindketten válogatottak. December 10-én ünnepelte 22. születésnapját, és azért említjük, mint leendő sztárt (most is az), mert úgy gondoljuk, a női póló egyébként is előtérbe kerül majd a budapesti Eb okán is, így ő maga is joggal kerül a középpontba.


Kesztelyi Rita másodszor lett az év játékosa
Fotó: MTI

Nagyon megérdemli: az ember olykor azt gondolja, egy férficsapatban is megállná a helyét. Balszélsőként hatalmas lövőereje van, pimasz, váratlan megoldásokra képes. A vb-bronz mellett Eb-bronzérmes, junior vb-ezüst- és bronzérmes, ifi-Eb-ezüstérmes, négyszeres magyar bajnok.

A nyári vb után igazolt Olaszországba, az Orizzonte Catania játékosa lett, és klasszisát jelzi, hogy az egyik legerősebb bajnokságban is vezeti a góllövőlistát, csapata pedig hibátlan!

Videó – egy korábbi összefoglaló Ritáról:

GANGL EDINA: Ő is a jelenkor klasszisa, aki érzésünk szerint ott lesz a budapesti Európa-bajnokságon a keretben. Igaz ez még akkor is, ha két nagyszerű vetélytársa akad Bolonyai Flóra és Kasó Orsolya személyében.


Gangl Edina remek formában van
Fotó: MTI

Az olaszok elleni Világliga-mérkőzésen legutóbb remekül védett, és ha így tesz a későbbiekben is, akkor a két rivális egyikét kiszoríthatja. A barcelonai vb-re nem került ki, ellenben ott volt az Universiadén a nyáron, és tagja volt az ezüstérmes magyar válogatottnak.

A ZF-Eger játékosa, ott volt a 2012-es Eb-bronzérem megszerzése alkalmával a csapatban (és a londoni olimpián is, ahol negyedik lett a csapat), de Cataniában nyert 2008-ban junior Eb-ezüstöt is. 23 éves, még sok-sok év áll előtte.
Nemcsak szép, hanem szerény is, nagy példakép lehet, már csak azért is, mert nyilatkozatai sem a sablonokat idézik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik