Sport

Az év legnagyobb hokibunyói karácsonyig

Az év végéhez közeledve összegyűjtöttük a legemlékezetesebb ököllel rendezett nézeteltéréseket az idei jégkorongmeccsekről.

Tegnap este elmentem egy tömegverekedésre és kitört egy hokimeccs – mondta egy amerikai komikus. Nem véletlenül, a jégkorong olyan lenne bunyók nélkül, mint a “Dallas Bobby nélkül”. 2013-ban ez a veszély nem fenyegette a sportág szerelmeseit, mi pedig szemezgettünk a legnagyobb verekedésekből.

Nem volt valami kedves vendég a Washington Capitals november elsején. Történetük legnagyobb különbségű sikerét aratták a Philadelphia Flyers otthonában (ráadásul legnagyobb sztárjátékosuk Alexandr Ovecskin nem játszott sérülése miatt). A hazaiaknál több játékos nem nagyon tudta megemészteni a kudarcot: a 46. percben tömegverekedés tört ki, amibe még a két kapus beszállt. A meccsen összesen 164 perc kiállítást osztottak ki a játékvezetők, ebből 99-et kapott a Philedelphia, a legtöbbet a csapat kapusára, Ray Emery-re mérték ki: 29 percet, a játékba se térhetett vissza.

Egy hónappal és egy nappal korábban szintén egy nagy arányú győzelem/vereség vezetett verekedéshez. No meg persze az, hogy a lefújáskor épp a kispadnál volt a pakk, és tömörültek a játékosok. A balhéból kivette a részét a kispadon épp aznap debütáló Patrick Roy is. Az NHL történetének egyik legsikeresebb, négyszeres bajnok kapusából lett vezetőedző először a Kacsák játékosának kiabált feltételezésünk szerint nem túl szép dolgokat, majd az edzőjükkel bonyolódott szópárbajba. Annyira belemelegedett a vitába, hogy a kispadokat egymástól elválasztó plexifalat megdöntötte, és majdnem ráborította ellenfelére.

Az év legcukibb verekedése Jevgenyij Malkin nevéhez köthető. A Pittsburgh Penguins csatára a Kovalcsuk csapata–Morozov csapata gálamérkőzés lefújása után keveredett konfliktusba egy hétévessel. Az oroszok sztárja tett egy szerencsétlen mozdulatot, ezt akarta a kísérő megtorolni. A bunyóban a gyermek tűnik vérmesebbnek, le is győzte Malkint, és elégedetten távozhatott a jégről.

Kevésbé volt baráti hangula a szlovák rájátszásban, a hatodik HK Poprad-HC Kosice találkozón. A kassaiak álltak 3-2-re a párharcban, így akár ki is vívhatták volna a továbbjutást. A hazaiak ezt nem hagyták, sőt, gólt sem tudtak nekik ütni. A feszültségekkel teli balhés meccsen összesen 476 pernyi kiállítást halmoztak fel a játékosok. A magas szám úgy jött ki, hogy az utolsó percben bunyózók közül túlnyomórészt 5+10+20 perc büntetést kaptak. A meccsről készült összefoglalóban 2:12-nél kezdődik a verekedős rész.

Van olyan, mikor az egyébként békítőbíró, szétválasztó szerepet kapó játékvezetők is elvesztik a fejüket, és átlépik azt a bizonyos vonalat. A svéd élvonalbeli Vaxjö–Farjestad találkozón kialakuló bunyóba elég rendesen belekeveredett a vezetőbíró és a vonalbíró is. Sören Persson egy elég hatásos fogást is bemutatott az egyik nehezen lecsitítható játékoson. Azért arra kíváncsiak lennénk, hogy mit magyarázhatott neki olyan lendületesen, miközben a mezénél fogva tartotta.

A végére hagytuk a szívünkhöz legközelebb álló verekedést, melynek résztvevői az osztrák bajnokságban játszó Sapa Fehérvár AV19 és a Graz játékosai. A magyar csapat hazai pályán győzte le riválisát 3-1-re, ezzel pontot tett akkor már öt meccs óta tartó vesztes sorozatának. A végeredményt egy szerencsés, üres kapus találattal állították be a hazaiak. Nemcsak az eredményt tekintve volt diadalmas a mérkőzés hét másodperccel a vége előtt kitört verekedésben sem maradtak alul. Azt már többen tapasztalták a Volán ellenfeleiben játszók közül, hogy Orbán Attilával, a magyar csapat védőjével nem jó ötlet ujjat húzni. Ezúttal a több mint 250 NHL-meccset a háta mögött tudó Alexandre Picard tanulhatta ezt meg. Párhuzamosan a bunyójukkal még Varga Arnold és Kocsis Ferenc kivette a részét a verekedésből.

És mielőtt még a sportág annyira nem ismerők azt hinnék, hogy itt minden csak a nyers erőszakról szól, felidéznénk egy hatéves jelenetet az NHL-ből arról, hogy a szeretet nem ismer “csapathatárokat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik