Sport

Verrasztó és Gyurta is Európa-bajnok lett

Verrasztó Dávid 400 méter vegyesen, Gyurta Dániel pedig 100 méter mellen nyert aranyérmetpénteken a dániai Herningben zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokságon.

Verrasztó Dávid a gyengébbre sikeredett csütörtöki bemutatkozást követően – amikor csak hetedik lett 200 m vegyesen – péntek este nagy küzdelemben győzött, jobb benyúlásával előzte meg – mindössze két századmásodperccel, 4:03.48 perces eredménnyel – az izraeli Gal Nevót. A pillangót követően még csak az ötödikként tempózott, háton viszont az élre állt és jelentős előnyre tett szert. Mellen csupán Nevo tartotta vele a lépést, aki a gyors közben meg is előzte őt, a legvégét azonban Verrasztó bírta jobban.


Fotó: MTI

“Szerencsém volt, mert elfogytam kicsit a végére – idézte a magyar szövetség facebook-oldala a győztest. – Új dolgokat csinálunk otthon, az egész felkészülés más, muszáj időnként valamit újítani, és ez most még sok nekem. Emiatt kivagyok teljesen, fáradtan jöttem ide is, és ezt végig éreztem a versenyen. Az aranynak örülök, és ennyi – megyek tovább.”

Verrasztó 2010-ben már volt aranyérmes ezen a távon, míg 2009-ben, 2011-ben és 2012-ben másodikként végzett. Herningben a magyar küldöttség harmadik dobogós helyezését harcolta ki azután, hogy csütörtökön Hosszú Katinka győzött 200 m vegyesen, Bernek Péter pedig második lett 200 m háton.

Eredmény – férfi 400 m vegyes

1. Verrasztó Dávid 4:03.48 p        
2. Gal Nevo (Izrael) 4:03.50
3. Federico Turrini (Olaszország) 4:03.94

100 mellen Gyurta Dánielért szoríthattunk. Együtt úszott a táv nagy részén a döntő mezőnye, a hajrához közeledve azonban a 200 méter mell magyar világelsőjének maradt a legtöbb ereje, aki így magabiztosan harcolta ki a győzelmet, mégpedig 57.08 perces idővel. A második helyen a német Marco Koch, a harmadikon a szlovén Damir Dugonjic végzett.


Fotó: MTI

“Remélem, ez egy sorozat kezdetét jelenti, mert a százra is készülök már egy ideje. 2009-ben egyszer már nyertem ezüstérmet, most végre az arany is sikerült – nyilatkozta Gyurta. – Éreztem, hogy ma jól fogok menni, az idő lehetett volna talán kicsit jobb, Berlinben, nyáron jöttem már 57-en belül. Talán azon múlt, hogy az első ötvenet nem kezdtem úgy el, mint akkor – de ma egyáltalán nem az idő számított, kizárólag a győzelem. Végtelenül boldog vagyok, hogy ez megvan!”

Gyurta a magyar küldöttség negyedik érmét szerezte. Csütörtökön Hosszú Katinka győzött 200 vegyesen, Bernek Péter második lett 200 háton, pénteken pedig, a program korábbi részében Verrasztó Dávid megnyerte a 400 vegyest.

Eredmény – férfi 100 m mell

1. Gyurta Dániel 57.08 mp
2. Marco Koch (Németország) 57.14
3. Damir Dugonjic (Szlovénia) 57.24

Ajánlott videó

Olvasói sztorik