Sport

Továbbadták az űrt is megjárt olimpiai fáklyát

olimpiai fáklya, űrséta (olimpiai fákyla, )
olimpiai fáklya, űrséta (olimpiai fákyla, )

A Nemzetközi Űrállomás 37. számú legénysége a Moszkvához közeli Csillagvárosban pénteken átadta a szocsi téli olimpia világűrt megjárt fáklyáját.

A fáklyát Szvetlana Zsurova olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó vette át a Fjodor Jurcsihin orosz, Karen Nyberg amerikai és Luca Parmitano olasz űrhajós alkotta háromfős legénységtől az űrhajós kiképzőközpontban. Az asztronauták november végén tértek vissza a Földre és számukra most fejeződött be a földi körülményekhez való visszaszoktatás folyamata.

A három űrhajós részt vett abban a különleges olimpiai fáklyás stafétában, amely a Nemzetközi Űrállomáson zajlott. Az ISS-re november 7-én társaik: Mihail Tyurin orosz, Rick Mastracchio amerikai, valamint Koicsi Vakata japán űrhajósok vitték magukkal az olimpia egyik jelképét.

Már a földön a fáklya
Fotó: AFP

A különleges eseményt élőben közvetítette az orosz Rosszija 24 állami hírtelevízió, így milliók láthatták, amint Fjodor Jurcsihin orosz asztronauta átvette a fáklyát a zsilipen keresztül az űrállomásra beérkező honfitársától, Tyurintól.

A fáklyával november 9-én lépett ki a világűrbe Oleg Kotov és Szergej Rjazanszkij orosz űrhajós. Az asztronauták többször átadták egymásnak a fáklyát, amely a légüres térben természetesen nem égett volna, de biztonsági okokból sem gyújtották meg.

Az ünnepélyes átadást megelőzően tartott sajtótájékoztatón Jurcsihin humorosan számolt be a szocsi olimpiai fáklya űrutazásáról, mondván, hogy az “jól viselkedett a leszállás közben, nem szólt bele a műveletekbe, csendesen várta köztem és Luca Parmitano között, amíg Földet érünk”. Hozzátette: “kétség ne férjen hozzá, ez a fáklya, az a fáklya, amely megjárta a világűrt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik