Sport

Hosszú elhányta magát, aztán remekelt

A magyar úszók „tovább özönlöttek” a középdöntőkbe és döntőkbe a rövid pályás Európa-bajnokságon. Igaz, akadt egy kis probléma: legjobb úszónőnk rosszul lett, miután a hívószobában elviselhetetlen forróság uralkodott.

Hosszú Katinka félelmetesen jól úszott a délelőtt folyamán: több mint egy másodperccel ment jobbat a többieknél 200 pillangón (2:03.26), és kettővel 200 vegyesen – ami meglehetősen jelentős előny. Mindezt úgy, hogy – már elnézést – kihányta a reggelijét az ún. last call roomban, azaz a hívószobában, ahonnan az úszókat a rajtkövekhez szólítják.

„Láttam a lelátóról, hogy valami nincs rendben, és láttam, amint elkezd hányni – mondta edző-férje, Shane Tusup. – Gondoltam magamban, ne már, ez egy rövid pályás Eb, előfutamok, csak nem lehet ennyire ideges… Hát nem is volt. Olyan elviselhetetlen volt a hőség, hogy először csak rosszul érezte magát, aztán még rosszabbul, aztán pedig nem volt visszaút…”

Shane egyébként csattogott még egy sort: „Mi azért jöttünk ide, hogy Katinka világcsúcsot ússzon. Nem a pénz érdekel, itt nincs bónusz, de meg akarjuk mutatni, hogy ismét nagy formában van. Ha azonban a körülmények ezt lehetetlenné teszik, akkor nagyon sajnáljuk, de nem fog menni.”

A LEN és a szervezők illetékesei mindenesetre megígérték, délutánra lehűtik a hívószobákat – elvégre nem Katinka volt az egyetlen, aki panaszkodott, sőt.

Katinka két első helye mellett további remek eredmények születtek: Bernek Péter szintén első helyen ment tovább 200 háton, a Kőbánya klasszisa közölte: reméli, egyszer végre a döntőben is sikerül megelőznie az Európában két éve verhetetlen lengyel Kaweckit. Katinkán kívül 200 vegyesen 4. idővel finalista Verrasztó Evelyn, 200 pillangón pedig szintén 4. idővel jutott be a döntőbe Szilágyi Liliána – mindketten ott „settenkedhetnek” a dobogó környékén délután.


Cseh László jól hasította a vízet
Fotó: MTI

Száz pillangón mind Cseh László, mind Pulai Bence továbbjutott, Cseh azonban nem úszik délután, mondván, a 200 vegyes fontosabb, 50 másodperc környékén pedig úgysem tud most úszni (az éremhez ennyi kellene). Igaza van, hiszen 200 vegyesen elsőként lépett tovább, míg Verrasztó Dávid nyolcadikként zárt, azaz szintén finalista.

Férfi száz mellen hatodik idővel lépett tovább Gyurta Dániel, aki mosolyogva csak annyit mondott: „Kifejezetten jólesett, egyelőre maradjunk ennyiben.” Bár másik indulónk, Horváth Dávid csupán 30. lett, az ifi vb-n ezüstérmes ifjú – akinek szintén a 200 a fő erőssége – egyetlen úszással három korosztályos rekordot döntött meg: az 50-es részideje jobb, mint Gyurta 17 évesen felállított csúcsa, a 100-as ideje pedig jobb a nagy előd 17 és 18 éves korosztályos rekordjánál is.

Ötven gyorson középdöntős lett Kozma Dominik és Takács Krisztián, 100 háton Joó Sára (16. idővel)

Délután a középdöntők és a döntők 16.30-kor kezdődnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik