Sport

Hihetetlen: Cseh Laci 17. Eb aranyáért hajt

Belakta szálláshelyét és az uszodát a Herningben csütörtökön kezdődő és vasárnapig tartó rövidpályás úszó Európa-bajnokságon lévő magyar válogatott. A vegyeskirály 23.(!!!) saját, míg a magyar csapat összességében a 90. magyar érem megszerzésére készül.

A 26 fős csapatból az első számú női úszónak számító világ- és Európa-bajnok Hosszú Katinka hét számban is indul a 25 méteres medencében zajló kontinensviadalon.

Az olimpiai aranyérmes, rövidpályán ugyancsak vb- és Eb-győztes Gyurta Dániel fő száma, a 200 méter mell mellett a 100-as távon is megméreti magát, ugyanakkor az ötkarikás ezüstérmes, és rövid pályán is felettébb otthonos Cseh László korábbi sikerszámai közül a 400 méteres vegyest ezúttal kihagyja programjából, s csak 200 méter vegyesen, továbbá 100 és 200 méter pillangón áll rajthoz.

Ami a váltókat illeti, debütálást hoz a javából az idei Eb: korábban tudniillik sohasem indult még magyar staféta 25-ös medencében, Herningben viszont négyben is szerencsét próbál a szakvezető által kijelölendő kvartett.

“A 4×50 méteres férfi vegyesváltóban fiatalokat dobunk mélyvízbe, lesz továbbá női gyorsváltónk, s a két-két női és férfi úszó alkotta vegyescsapatok versengésében is ott lesznek a mi négyeseink a vegyes- és a gyorsváltóban” – mondta Kiss László szövetségi kapitány, aki hozzáfűzte: a tavalyi rövidpályás Eb-hez hasonló jó szereplést vár, vagyis hat aranyérem megszerzésében bízik.

A franciaországi Chartres-ban rendezett 2012-es kontinensviadalon 12 medál volt a magyar mérleg, hat arany, négy ezüst és két bronz megoszlásban.

A magyar csapat:

Az olimpiákat leszámítva korábban még sohasem indult ekkora létszámú magyar úszócsapat külföldi világversenyen, mint most.

férfiak:
Balog Gábor, Bernek Péter, Biczó Bence, Cseh László, Dudás Dániel, Földházi Dávid, Gyurta Dániel, Gyurta Gergely, Horváth Dávid, Kis Gergő, Kozma Dominik, Pulai Bence, Rákos Patrik, Takács Krisztián, Verrasztó Dávid
nők:
Dara Eszer, Farkas Adél, Ferenczi Fanni, Hosszú Katinka, Joó Sára, Mutina Ágnes, Novoszáth Melinda, Sebestyén Dalma, Szilágyi Liliána, Sztankovics Anna, Verrasztó Evelyn

Az eddigi 16 rövidpályás Eb magyar éremszerzői:

A rövidpályás Európa-bajnokság története 1991-től íródik. Magyar csapat 1999-ben képviseltette magát először. Eddig 85 érmet szereztek versenyzőink.

név                      arany           ezüst           bronz

Cseh László              16               3               3  
Risztov Éva                6               1               1  
Gyurta Dániel             4               1               0  
Verrasztó Evelyn        3               5               3
Hosszú Katinka           3               1               1   
Jakabos Zsuzsanna    2               2               5  
Verrasztó Dávid          1               3               0  
Boulsevicz Beatrix       1               1               0  
Mutina Ágnes             1               0               1  
Kovács Ágnes            0               3               1  
Kis Gergő                   0               2               1  
Kerékjártó Tamás       0               1               1  
Kapás Boglárka          0               1               0  
Kovács Emese            0               1               0  
Bernek Péter              0               1               1  
Biczó Bence               0               0               1  
Bodor Richárd            0               0               1  
Dara Eszter                0               0               1   
Takács Krisztián         0               0               1  
———————————————————–  
37              26              22

Ajánlott videó

Olvasói sztorik