Sport

Szerény, de lelkes ellenfél jön a kézi-vb-n

Cifra Anita (Cifra Anita)
Cifra Anita (Cifra Anita)

Kedden este Ausztrália ellen folytatja szereplését a magyar válogatott a Szerbiában zajló női kézilabda-világbajnokságon. A cél az egyes figurák begyakorlása mellett a minél nagyobb arányú győzelem kell, hogy legyen.

Két mérkőzésen van túl a magyar kéziválogatott a világbajnokságon és nem lehetünk maradéktalanul elégedettek. A csehek elleni nyitányon például rosszul kezdett a csapat, ám a folytatás már jobban sikerült, a vége pedig megnyugtató 35-27-es magyar győzelem lett. Ezt követte a hétfői, Tunézia elleni összecsapás, ezen viszont végig tudása alatt játszott Hajdu János csapata, ráadásul a kapusok sem tudták hozzátenni azt a pluszt, ami szükséges lett volna. Mindezek miatt sokáig érett a vb egyik legnagyobb meglepetése, de Tomori Zsuzsanna hajrában szerzett fontos góljainak köszönhetően végül meglett a 26-24-es győzelem.


Ne legyünk meglepve, ha Görbicz Anita ezúttal kevesebbet játszik
Fotó: MTI

Ahogy azt a világesemények esetében már megszokhattuk, nincs idő a sebek nyalogatására, kedden újabb találkozó vár Görbicz Anitáékra, igaz az Ausztrália elleni meccsen papírforma győzelem várható. Aktuális ellenfelünk eddig hatszor szerepelt a világbajnokságon és eddig mindössze kétszer nem lett utolsó – hanem az utolsó előtti. Pontot még nem szereztek vébén.

A magyar és az ausztrál válogatott a keddit megelőzően kétszer találkozott egymással: 1999-ben 30-17-re, 2005-ben pedig 57-9-re győztünk. Utóbbi gól és gólkülönbség rekord is egyben. Ellenfelünk az eddigi két mérkőzését a papírformának megfelelően elveszítette, a németek 36-15-re, a románok pedig 32-13-ra verték őket.

Böhn márciusban már edzené a válogatottat

„A válogatott játékosai egyrészt született ausztrálok, akik egyetemi csapatokban kézilabdáznak, másrészt európaiak, jellemzően délszlávok, esetleg skandinávok. A játékosok amatőrök, ám hozzáállásuk példás: pénzt, időt áldoznak a kézilabdára. Tudásuk szerény, ám rendkívül lelkesek” – mutatta be az ausztrál együttest a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) hivatalos honlapján Marczinka Zoltán, aki a szervezet Nemzetközi Edző Központjának vezetője, korábban pedig játszott az ausztrál férfiválogatottban, a 2000-es sydneyi olimpiára pedig szövetségi kapitányként kivezette az együttest.

A női válogatott mostani kapitánya ismerős lehet a magyar kézilabdát kedvelőknek, Jason Hoppner ugyanis a kilencvenes évek végén játszott Magyarországon, Csömörön, majd Százhalombattán kézilabdázott. Marczinka elmondása szerint csak adminisztratív okai voltak annak, hogy nem igazolta le az Elektromos.


Herr Orsolya eddig 37 százalékkal véd, Kiss Éva pedig 31-gyel
Fotó: MTI

„Egy vb-meccs mindig vb-meccs, amelyen maximális erőbedobással kell játszani, bárki is az ellenfél. Az Ausztrália elleni találkozó nagyszerű alkalom lehet arra, hogy gyakoroljunk bizonyos figurákat, odategyük magunkat védekezésben és fejlesszük a csapattagok közötti játékelemeket, páros-kapcsolatokat. Kedden is ez lehet csak a célunk – természetesen a minél nagyobb arányú győzelem mellett” – ezt már a korábban Európa-bajnokságot nyerő Farkas Ágnes mondta a kezi.hu-nak a keddi mérkőzés kapcsán.

A Magyarország – Ausztrália mérkőzést kedden 19 óra 15 perctől játsszák, a találkozót a Sport24-en élő, szöveges tudósításban lehet követni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik