Sport

Kézi-vb: kiizzadtuk a győzelmet Tunézia ellen

Görbicz Anita (görbicz anita, )
Görbicz Anita (görbicz anita, )

A magyar válogatott hétfőn 15-15-ös első félidő után 26-24-re nyert Tunézia ellen a szerbiai női kézilabda-világbajnokságon.


Tomori Zsuzsanna a végén nagy lökést adott a csapatnak
Fotó: MTI / Illyés Tibor

Második mérkőzését játszotta hétfőn a magyar együttes Újvidéken, ám ezúttal sem sikerült valami jól a rajt, az első félidőben például nem tudtunk két gólnál többel ellépni Tunéziától, ráadásul harminc perc után 15-15 volt az állás.

A második félidő elején az afrikai együttes került előnybe, majd egy jó szakasznak köszönhetően meglógtunk három góllal. Ekkor kezdődött egy kínkeserves időszak, ami során három hetest is kihagytunk, ráadásul gólt sem dobtunk sokáig, az utolsó tíz perc kezdetén így Tunézia vezetett 21-20-ra. A végén a rutin és a szerencse velünk volt, na meg Tomori Zsuzsanna, aki fontos góljaival lendített egyet a csapat szekerén, végül 26-24-re nyertünk.

Kedden Ausztrália ellen folytatódik számunkra a világbajnokság.

Eredmény – női kézilabda-világbajnokság, D csoport, 2. forduló

Újvidék, 200 néző, V: Ku, Li (dél-koreai)

Magyarország – Tunézia 26-24 (15-15)
gól:
Tomori 6, Görbicz 6/3, Kovacsicz 4, Vérten 3, Szucsánszki 2, Bulath 2, Triscsuk 1, Vincze 1, Bognár-Bódi 1, illetve Dauadi 6, Tumi 5/3, Csebba 5, el-Gaui 4, Jauadi 2, Kilani 1, Kuki 1

Vége, 26-24-re nyertünk!

II. FÉLIDŐ

56-60. PERC: De kellett ez, Chebbah löketét fogta Kiss! Ezaz, azt elleníkció végén Vérten talált be (24-22). Nem dőlhetünk hátra, egy védelmi megingást kihasználtak egyből a tunéziaiak (24-23). Emberelőnybe kerültünk. Magyar kapufa, majd egy magyar blokk, az utolsó két percen belül vagyunk, Tunéziánál a labda, de ellépik. Tomori!!!! Belépett a védők között, majd higgadtan a hálóba ejt (25-23). Szucsánszkit állítzják ki két percre… Eladták a labdát az afrikaiak, majd Tomori pókhálózta ki a felső sarkot, a végén pedig még kaptunk egy gólt, de nyertünk (26-24)!

51-55. PERC: Elképesztő, már Tunézia vezet (20-21). Na, végre, Triscsuk egyenlített (21-21). Ezaz! Belefújtak a tunéziai akcióba, a leindítás végén pedig Vérten eredményes. Nem örülhettünk sokáig, szinte azonnal egyenlített Elghaoui (22-22). Herr helyett Kiss a kapuban. Tomori szlalomozott végig a védők között, be is fejezte a támadást (23-22).

46-50. PERC: Kihagytunk egy helyzetet, majd visszaszereztük a labdát, de a leindított Vértent a védője a földhöz vágta. Elmaradt a sípszó. Az elfáradni látszó Tunézia időt kért. Nem sokra mentek ezzel az időkéréssel, mivel a folytatás után egyből megszereztük a labdát, de Szamoránsky dobását védte a kapus. Bő öt perce nem esett gól a találkozón. Ilyen nincs… Elghaoui gólt szerez, ráadásul Tomorit kiszórják két percre (20-19). Ilyen nincs második felvonás: Vérten harcolt ki egy hetest, de Szucsánszki kísérletét védte Ben SlamaChebbah egyenlít (20-20)

41-45. PERC: Szerezhettünk volna egy szép gólt, de Szamoránsky rálépett a vonalra. Közben egyébként emberelőnybe kerültünk. Egy kihagyott afrikai helyzet után Vérten ejtett át a kapus fölött (20-18). Gólt dobott Tunézia, de Daoula a vonalra lépett, így érvénytelen. Kár, hogy a túloldalon Görbicz passza elakadt az egyik védőben. Belülvédekezés miatt heteshez jut ellenfelünk, Toumi pedig mattolta Kiss Évát, de nem adták meg a gólt!

36-40. PERC: Herr védése után Tomori harcolt ki hetest, de Görbicz eszén másodszor is túljárt a tunéziai kapus. A kipattanó után nálunk maradt a labda, Tomori pedig a mezőnyből nem hibázott (19-16). Nem örülhettünk sokáig a háromgólos előnynek, Chebbah szerzett gólt (19-17). Ennyit a nyugodt percekről, Toumi szépített, majd Tomori lövését tolta a léc fölé a kapus (19-18). Egy rossz bejátszás után ellenfelünkhör került az ellenfél, de ellépték a támadást – a második lehetőséget rontottak el, amikor egyenlíthettek volna.

31-35. PERC: 13-ből nyolc gólt dobtak átlövésből a tunéziaiak, ezen mindenképpen javítani kellene. Megy közben a második félidő, hajrá lányok! Herr Orsolyával a kapuban kezdjük a második harminc percet. Toumi szerzi az első gólt, vezet Tunézia (15-16)… De legalább közben kiegészültünk, ezt egy Bulath-góllal ünnepeltük meg (16-16). Na, újra itt az előny, Bognár-Bódi eredményes, majd egy kivédekezett tunéziai támadás után Szekeres harcolt ki egy hetest, Görbicz ugyan kihagyta, de a kippatanót összeszedte és most már nem hibázott (18-16).

Szünet, 15-15 az állás.

I. FÉLIDŐ

26-30. PERC: Emberhátrányba kerültünk, ráadásul ismét hagytuk dobni Dhaouadit, ami ezen a napon nem jó ómen (13-13). Bulath átlövésből eredményes Görbicz passza után (14-13). Szekerest kiállítják, megint emberhátrányba kerülünk. Egy rossz passz hiúsította meg a támadásunkat, majd Kovacsicz védekezett belül, ő is két percre kimegy. Toumi egyenlített (14-14). Kettős emberhátrányban is eredményesek tudtunk lenni, Szucsánszki egy szép csellel verte meg a védőjét középen, majd a kapus lábai között talált be (15-14). Időt is kért Tunézia. A folytatásban Herr védett egyet, de a kippattanó Kilanihoz került, aki ismét egalizált (15-15).

21-25. PERC: Dhaouadira egyelőre nincs ellenszer, öt dobásból már négy gólnál jár (12-11). Kimaradt aztán egy magyar helyzet, majd Herr mutatott be egy védést. Mind a két oldalon kimaradt egy ziccer, majd Dhaouadi villabt újfent, egyenlített Tunézia (12-12). Bulath harcolt ki egy hetest, Görbicz hanyag mozdulattal értékesítette (13-12).

16-20. PERC: Két-két gól Tunéziától és Görbicztől (10-8). Elghaoui ugyanakkor gyorsan szépít, Kiss Éva helyére érkezik Herr Orsolya. Tomori egyéni alakítása eredményez gólt (11-9). Már úgy festett, hogy kivédekezünk egy helyzetet, de Dhaouadi kihasználta a tunéziai helyzetet. Szerencsére Kovacsicz egyből válaszolt (12-10).

11-15. PERC: Megvan Görbicz első gólja, a levegőben úszva talált be (5-4). Egy kivédekezett támadás után Kovacsicz dobja meg a saját maga harmadik gólját, már kettővel vezetünk (6-4). Potyogtak most a gólok, de még vezetünk kettővel (8-6).

6-10. PERC: Tomori egyszer már megdöngette a kapufát, most pedig szerencséje volt, mert befelé pattant a labdája, de az ellentámadás végén Tunézia kétkapufás góllal egyenlített. Szinte egyből jött Szucsánszki gólja, ismét itt az előny (3-2). Chebbaht hagytuk dobni, ott is az újabb egyenlítés (3-3). Kovacsicz talált be a szélről, de a játékvezető jelezte, hogy belépett a festékbe, érvénytelen a gól. Sőt, már vezetnek is a tunéziaiak, Jaouadi eredményes (3-4). A gólszerző megsérült, le kellett cserélni. Kovacsicz a szélről ejtett át a kapus fölött és most a vonal sem fogott ki rajta (4-4).

1-5. PERC: Mi kezdtük a mérkőzést (Kiss Évával a kapuban), fehérben játszunk, a tunéziaiak pirosban. Görbicz első próbálkozását fogta a kapus, de aztán jó védekezéssel visszaszerezzük a labdát. Mind a két oldalon kimaradt egy-egy újabb lehetőség, majd Kovacsicz szerezte meg a vezetést (1-0). Elghaoui egyenlít (1-1).

Már zajlik a játékosok bemutatása, aztán jönnek a himnuszok, hamarosan kezdődik az összecsapás. Hajrá, magyarok!

Előzetes: Ahogyan ahhoz már hozzászokhattunk, a magyar női kézilabda-válogatott győzelemmel kezdte a soros világbajnokságot: a mieink szombaton kissé döcögősen kezdtek, de végül magabiztosan verték Csehországot 35-27-re. Hétfőn is kötelező lenne behúzni a győzelmet, mivel az aktuális ellenfél Tunézia lesz, amely egy románok elleni 27-17-es zakóval kezdett.

Az afrikai csapat az utóbbi időszakban állandó résztvevője a vb-knek, egyedül a 2005-ös seregszemle kivétel ez alól. A nagy sikerek ugyanakkor még elkerülik Tunéziát, amelynek a legjobb helyezése eddig egy 14. pozíció.

A magyar válogatott korábban háromszor találkozott Tunéziával: 1975-ben 28-6-ra, 2009-ben 33-25-re, három éve Miskolcon pedig 36-22-re nyertek a mieink.

A magyar válogatott kerete

kapusok: Herr Orsolya (Győri Audi ETO), Kiss Éva (Fehérvár KC)

jobbszélsők: Bognár-Bódi Bernadett (Győri Audi ETO), Kovacsicz Mónika (FTC Rail Cargo Hungaria)

jobbátlövők: Soós Viktória (Győri Audi ETO), Tomori Zsuzsanna (FTC Rail Cargo Hungaria)

irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO), Szucsánszki Zita (FTC Rail Cargo Hungaria)

beállók: Cifra Anita (FTC Rail Cargo Hungaria), Szamoránsky Piroska (FTC Rail Cargo Hungaria)

balátlövők: Bulath Anita (Dunaújvárosi Kohász KA), Szekeres Klára (Érd), Triscsuk Krisztina (Érd)

balszélsők: Vérten Orsolya (FTC Rail Cargo Hungaria), Vincze Melinda (Dunaújvárosi Kohász KA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik