Sport

Köszi, anyu, megvan az olimpiai kvóta!

Szabó Milán (szabó milán, )
Szabó Milán (szabó milán, )

A P&G „Köszi, anyu!” kampányának magyarországi nagykövete, Szabó Milán kirobbanó formában versenyzett a hétvégi seefeldi Európa-kupán, és sikerült megszerezni az alanyi kvótát hosszútávon, így most már arra koncentrálhat, hogy sprintben is előrébb kerüljön, és magával vihessen még egy magyar sífutót a téli olimpiára.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Szabó Milán révén akár két kvótát is szerezhet nemzetünk a téli olimpiára sífutásban. Már a pénteki sprintverseny után látszott, hogy kiemelkedő formában érkezett az osztrák Seefeldbe, a hétvégi Kontinentális Kupára. Saját bevallása szerint önmagát is meglepte 24. helyével, ami az olimpiai kvalifikációhoz 78 pontot jelent.

„Nagyon jó verseny volt, jól éreztem magam a pályán. Kontinentális Kupákon elég kiszámíthatatlan a mezőny, nehezen megjósolható a helyezés, de ez a 24. mindenképpen nagyon jó. 120 pont szükséges az a kvótához, minél kevesebb, annál jobb, nekem ez a verseny 78-at hozott, de sajnos korábbról még van rosszabb eredményem, így egyelőre nincs meg a szükséges átlag.” – mondta a döntő után a Mátra Biatlon SE Ausztriában készülő sportolója. “Az elmúlt három évben nem sikerült jó sprintversenyt futnom biatlonban sem, nem voltak ideálisak a körülmények. Most végre minden összejött, volt velünk masszőr, volt vaxmesterünk, így pont jó volt a lécem tapadása, remek volt a hangulat is.”

Magát is meglepte Szabó Milán
Fotó: MTI

10 km-en szombati eredménye még kívül esett a 100 pontos álomhatáron, ám vasárnapi, 25:13.0-ás idejével szerzett 98,19 pontjával meg van a szükséges átlag. Ha pedig sprintben sikerülne a legjobb 300 versenyző közé verekednie magát, még egy magyar sífutó utazhatna Szocsiba.

 

„Mivel hosszútávon sikerült elérnem az alanyi kvótához szükséges pontszámot, ezért most külön kell válnom a csapattól, hogy sprintversenyeken tudjak indulni, a két kategória kvalifikációja ugyanis külön megy. Ez azt jelenti, hogy mostantól magamnak kell előteremtenem a szükséges anyagi és emberi erőforrást, azokat, akik meg tudják számomra teremteni azokat az ideális körülményeket, amelyek Seefeldben adottak voltak. Erre meg van a lehetőségem, de mindenképp megnehezíti a dolgomat. Emellett még a versenynaptáram sem biztos: pénz hiányában például lehet, hogy Davosban nem lehetek majd ott a világkupán, bár egyelőre úgy néz ki, hogy a családi kasszából sikerül fedezni a költségeket.” – mondta el a gyöngyösi sportoló, aki a karácsonyi ünnepekre sem látogat haza, családjával együtt Ausztriában ünnepel majd.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik