Sport

Csillagászati összegért kelt el az olimpiai aranyérem

Jesse Owens (jesse owens, )
Jesse Owens (jesse owens, )

Jesse Owens amerikai atléta 1936-os berlini aranyáért1 millió 466 574 dollárt, azaz átszámítva 322 millió forintot adtak. Olimpiai emléktárgyat ilyen magas áron még sosem vettek meg.

A vasárnapi árverésen több mint ezer sportemlék talált új gazdára, az aukción majdnem 4,5 millió dollár folyt be.

Az eddig csúcsot ebben a kategóriában egy ezüstserleg tartotta: korábbi tulajdonosa 1896-ban, az első modernkori olimpián gyűjtötte be, majd 106 év elteltével, 2012 áprilisában 865 ezer dollárt fizetett érte valaki.

Jesse Owens 1936-ban négy aranyéremmel gazdagodott, ő lett az első 100 méteres és 200 méteres síkfutásban, távolugrásban, valamint csapatával 4 x 100 méteres váltóban is. Csavar a történetben, hogy pontosan nem lehet tudni, hogy melyiket árverezték most el, az érmeken ugyanis nem szerepel a sportág neve.

A medalliont egy neves amerikai színész, Bill Robinson özvegye dobta piacra. Robinson annak idején segített munkát találni Owensnek, jó eséllyel így lehetett most nála az ereklye.

A vevő titoktartást kért, így még csak sejteni sem lehet, hogy ki a tehetős vevő, aki több mint negyed milliárd forintnak megfelelő összeget kiadott az éremért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik