Sport

Hosszú Katinka: 24 órában az úszásra figyelhetek

A Barcelonában két világbajnoki címet szerző magyar úszócsillag lett Európa legjobb úszója 2013-ban. Sok minden változott az életében, ez az oka a sikernek.

Szinte megszámlálhatatlan érmet nyert 2013-ban Hosszú Katinka. Ennek nemcsak az az oka, hogy kiváló formában van és volt egész évben, hanem az is, hogy rengeteg versenyen indult. Férjével és edzőjével ugyanis az az elve, talán titka is, hogy csak versenyzéssel lehet elérni a csúcsformát és a folyamatos eredményességet, pusztán edzésekkel nem.

Ezt emelte ki a LEN Award elismerésének hétfői bejelentését követően villámgyorsan összehívott sajtótájékoztatón is. Nem véletlenül késett párjával az egy órára meghirdetett eseményről: össze kellett ugyanis gyűjtenie idei érmeit (ráadásul nem is volt mindegyik nála), ez pedig időbe telt. A legjobb európai úszónőnek járó díjat egyébként majd a herningi rövidpályás-Eb-n veszi át, nemsokára.

“Nemcsak az érmek, hanem az ilyen megtisztelő elismerések is motiválnak. Őszintén szólva nem is számítottam rá, hiszen sok európai klasszis ért el kiemelkedő eredményt ebben az évben is” – szerénykedett jó szokásához híven a bajai illetőségű klasszis.

Természetesen mindenki arról érdeklődött, mégis mi változott meg a csalódást keltő londoni olimpiát követően, és miért következett be ilyen hatalmas változás – szerencsére pozitív előrelépés – az eredményekben.

“Nagyon sokat számít, hogy befejeztem az iskolát, így szinte 24 órában az úszásra tudok koncentrálni. Edzőt váltottam, Shane-nel készülök és ez nagy magabiztosságot és biztonságot ad. Hazaköltöztem, nyugodtan készülhetek, és igen, az erőnlétem is megnőtt, a testalkatom is változott, köszönhetően Shane szárazföldi edzéseinek. Mindketten nagy ambíciókkal készülünk, és úgy gondoljuk, versenyzéssel lehet fejlődni, ezért is indultam sok viadalon. Remélem, ez egy új trend is lesz, és egyre többen alkalmazzák majd. Ennek ellenére továbbra is egyetlen eseményre hegyezzük ki évente a csúcsformát, természetesen ez idén a barcelonai világbajnokság volt. Ettől függetlenül a többi főversenyre is megpróbálunk ehhez közelítő formába lendülni” – mondta Hosszú Katinka, aki a herningi rövid pályás Európa-bajnokságon hét egyéni számban indul majd.

Sejtjük, mi vár ránk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik