szeged-eger (szeged, vízilabda, decker ádám)
Sport

Az Eger tekintélyt parancsolt Szegeden

A vártnál sokkal simább lett a férfi-vízilabdabajnokság vasárnapi csúcsrangadója: az Eger 13-7-re nyert a friss kupagyőztes Szeged otthonában.

A friss kupagyőztes Szeged és a bajnoki címvédő, az idei szezonban az ob I.-ben még veretlen Eger találkozott a szegedi sátor alatt a 10. forduló csúcsrangadóján. A Bajnokok Ligájában szerdán a Pro Reccótól 8-7-re kikapó Eger azért idehaza is megtapasztalta már a vereség kesernyés ízét, hiszen éppen a Szeged búcsúztatta a Magyar Kupából a Gerendás-csapatot, még a selejtezőben – a szegedi meccset 9-6-ra nyerte a házigazda.

Az Eger vezethette az első támadást, Graham kínálta meg Nagy Viktort, a remek formában védő kapus azt még hárította, de a balszélről Gór-Nagy már nem hibázott (0-1). Decker Ádám egyenlített előnyből, közeli húzása épp csak átment a gólvonalon. A második előnyt már nem tudta kihasználni a Szeged, sőt, a 400. bajnoki meccsét játszó Varga Zsolt góljával már 3-1 volt a vendégelőny.

Látszódott, hogy az egriek védekezésben óriási energiákat mozgósítottak. Hegedűs kiállítása után Salamon lőtte a negyedik egri gólt, villámrajt, a hazaiak védekezése lyukasnak tetszett. Nem volt szerencséje a szegedieknek támadásban (Bisztritsányi-faktor, kapufa-faktor), de Decker Ádám azért közelebb hozta a csapatot két perccel a negyed vége előtt. Sőt, Szivós megúszott, de 100 százalékos ziccerben a kapu mellé lőtt. Kevin Graham emberelőnyből lőtte az 5. egri gólt, Nagy Viktor ezúttal sem tudta védeni az erőből meglőtt labdát.


Az Eger fantasztikusan játszott Szegeden
Fotó: Iványi Aurél

A Szegednek nem ment az emberelőnyös helyzetek kihasználása, a második negyed közepére 0/6 volt a mérleg hazai részről. Viszont Nagy Viktor is bekapcsolódott a meccsbe, három lövést is hárított, Salamon kétszer, majd a 200. ob I.-es meccsét játszó Kovács Gábor próbálkozott.

Salamon Ferenc 5. percben eleresztett lövésénél már nem tudott mit tenni, nem rendeződött vissza a Szeged (3-6). Védekezésben továbbra is rendkívül sokat mozgott az Eger, Bátori emiatt is szerzett labdát: Lőrincz pedig ki is használta a gyors támadás végén, Szivós kiállítása mellett (3-7).

Megvillant az 5. perc végén Tóth Márton, szép ejtésgólja reményt nyújtott a hazaiaknak a folytatásra. Bátori kiállítása után Gerendás György reklamált hevesen, sárga lap lett a jutalma, az előnyt viszont a Szeged elhibázta, pontosabban Lőrincz Bálint szerzett remekül labdát. Gór-Nagy második góljával 9-5-re vezetett az Eger, ez volt a szolnoki kupadöntő végeredménye, egy hete, a Szeged javára.

1/9, illetve 4/6, ez volt az emberelőnyök mérlege a szünetben, de a legfontosabb különbség a sebességben volt: az egriek hatalmas lendülettel játszottak, rengeteg mozgással a védekezésben.

Sokat elárul a meccsről, hogy Nagy Viktort lecserélte Vincze Balázs a 11. vendéggól után, helyére Molnár Dávid állt be.
A harmadik negyed közepén 7 hazai kiállítással szemben 14 egri állt, ennek ellenére vezetett 6 góllal a bajnok!

Vincze Balázs rendre kikérte idejét, amikor azt kell, de a játékosok siettették a befejezést, váratlanul gyorsan ellőtték a labdát. Semmi nem jött össze a hazaiaknak, Tóth Márton kezéből kicsúszott a labda a 7. percben, akár jelképesnek is mondhatjuk a jelenetet.

Túl sok kérdés nem maradt a negyed negyedre. Ráadásul Bisztritsányi továbbra is remekelt, így nem tudott közelebb kerülni a Szeged. Kovács Gábor ráadásul meglőtte a 13. egri gólt az etap negyedik percének elején. Tóth Márton szépített aztán előnyből, Salamon Ferenc is kipontozódott mellesleg egri részről.

A végén még többet próbálkozott a Szeged, de ez már inkább kétségbeesett rohamnak tűnt. Az Eger veretlen maradt, és hatalmas lépést tett az alapszakasz megnyerése felé.

Eredmény – ob I.-es bajnokság, 10. forduló:

A Híd-Szeged – ZF-Eger 7-13 (3-5, 2-5, 1-2, 1-1)
Szeged, 400 néző, játékvezetők: Székely Balázs, Molnár Péter

Szeged: Nagy V. – Decker Á. 3, Kiss Cs., Szivós 1, Juhász, Tóth M. 3 (1), Seman. Csere: Molnár (kapus), Hegedűs G., Jansik Sz., dr. Molnár Vezetőedző: dr. Vincze Balázs

Eger: Bisztritsányi – Bátori 1, Graham 1, Gór-Nagy 2, Bundschuh 1, Biros 1 (1), Hárai. Csere: Sántavy, Salamon 2, Kovács 1, Varga Zs. 2, Lőrincz 1, Bedő. Vezetőedző: Gerendás György

Gól/emberelőny: 3/16, illetve 4/9
Ötméteresek: 1/1, illetve 1/1
Kipontozódott: Sántavy (18.), Salamon (28.)
Kapusok: 4/18 (22,2%), illetve 6/13 (46,2%)

Ajánlott videó