Sport

A karrierjéért küzd Pac-Man

Manny-Pacquiao (Manny-Pacquiao)
Manny-Pacquiao (Manny-Pacquiao)

Nem kevesebb mint a karrierje a tét Fülöp-szigetek leghíresebb sportolója, a korábbi világbajnok profi ökölvívó Manny Pacquiao számára az amerikai Brandon Rios elleni váltósúlyú mérkőzésen vasárnap, Makaóban.

A korábban nyolc kategóriában is világbajnok Pacquiao közel egy év, s két vereség után lép ismét ringbe, s amennyiben Riost sem tudja legyőzni, az vélhetőleg a sportolói pályafutásának végét is jelenti majd.

A tavaly júniusban Timothy Bradleytől pontozásos, majd decemberben Juan Manuel Marqueztől kiütéses vereséget szenvedett 34 éves Pacquiao ugyanakkor elmondása szerint nem csupán önmagáért küzd majd a ringben, hanem honfitársaiért is, akik közül több mint négyezret megölt, s négymilliónál is többet hajléktalanná tett az országon két hete végigsöprő Haiyan tájfun.


Mindenképpen nyerni akar
Fotó: AFP

“A tragédia csak még motiváltabbá tett. Boldogságot akarok okozni honfitársaimnak” – mondta a karrierje során öt vereség és két döntetlen mellett 54 győzelmet aratott sportember.

Pacquiao mindemellett elmondta, hogy formája kiváló, sőt, a hosszú, 11 hónapos kihagyás kifejezetten jót tett neki, mert az elmúlt időszakban fel tudott töltődni, s ismét vágyik a sikerre.

“Nagyon jót tett nekem ez a hosszabb pihenő, éhezem a sikert, úgy érzem magam, mint amikor elkezdtem a bokszot” – mondta elszántan a fülöp-szigeteki bokszoló.

Amíg Pacquiao újra fiatalnak érzi magát, addig 27 éves riválisának edzője éppen abban bízik, hogy az idő kerekét már nem tudja visszaforgatni a legendás öklöző.


A Marquez elleni kiütés
Fotó: AFP

“Mindannyian tudjuk, hogy Pacquiao minden idők egyik legjobb bokszolója volt, de láttuk az utóbbi két évben, s az utóbbi két vesztes meccsén, hogy valami megváltozott nála” – mondta Robert Garcia, Rios trénere. – Tapasztalatom szerint tízből kilenc bunyós ilyen előzmények után már sosem lett újra a régi.”

Rios legutóbb márciusban bokszolt, s akkor, Mike Alvarado ellen elveszítette veretlenségét (31 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség) a profik között. Most edzőjéhez hasonlóan abban bízik, hogy a legendás Pacquiao legyőzésével visszatér a győztes útra.

“Azt gondolom, hogy lelassult, a lábai is görcsösek voltak az utóbbi meccsein. Nem tudom, mi lehet vele, talán a kora az oka” – mondta Rios, aki korában könnyűsúlyban volt világbajnok.

A Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi bajnoki címéért kiírt makaói összecsapásra helyi idő szerint vasárnap délelőtt, közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik