Sport

Náci karlendítés és Csatáry-molinó a kézimeccsen

csatáry lászló (csatáry lászló)
csatáry lászló (csatáry lászló)

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) azonnali hatállyal vizsgálatot indít a szombaton rendezett Békéscsaba-Debrecen női NB I-es mérkőzésen történtek miatt. A meccsen a hazai szurkolók egy része a háborús bűntettekkel vádolt Csatáry Lászlóra emlékezve "Veled vagyunk, Csatáry Laci!"-szövegű molinót feszített ki, mire a vendég drukkerek egy része sajtóértesülések szerint félreérthetetlen náci karlendítéssel és hangos "Sieg heil!" kiáltással válaszolt.

A szövetség hétfői közleményében jelzi: az MKSZ – csakúgy mint minden jóérzésű ember – szégyenkezve és döbbenten áll a történtek előtt, és a leghatározottabban elutasít minden rasszista, kirekesztő magatartást, amelynek nincs helye a civilizált világban.

“Kézilabda-mérkőzéseken eddig sem volt szokás semmiféle gyalázatos viselkedés, és ígérhetem, hogy ezután sem lesz!” – kommentálta a történteket Vetési Iván, a szövetség elnöke, aki egyúttal hangsúlyozta: “Már utasítottam az illetékes bizottságok vezetőit, hogy alaposan, ugyanakkor a lehető legrövidebb időn belül vizsgálják ki, mi is történt pontosan Békéscsabán, és kik a felelősök. A vizsgálat eredményét természetesen azonnal nyilvánosságra hozzuk.”

A beol.hu információi szerint a békéscsabai szurkolók állítják: nem a kassai gettóparancsnokot éltették a szombati, Debrecen elleni kézimeccsen, hanem egy szurkolótársuknak kívántak sikeres leszokást az alkoholról.

Fülöp Csaba, a Budapest Bank-Békéscsabai Előre gazdasági vezetője így kommentálta az eseményeket: “A mérkőzés előtt jelezték a B-közép szurkolói, hogy molinókat helyeznek majd ki. A második félidő közepén én láttam, hogy megjelent az említett molinó a nézőtéren, és azonnal hívtam a biztonságiak vezetőjét, hogy intézkedjenek a levételéről, akik azonnal léptek, és elvették a molinót a drukkerektől.”

Így festett a csabai publikum
Fotó: ultrasliberi.hu

Hozzátette, beszéltek a szurkolókkal, akik elmondták, hogy ők az Előre régi szurkolójának, Csatáry Lászlónak – becenevén Csutaknak – üzentek. “Jelenleg hajléktalan, így nem tud kijárni a meccsekre, de mindig szorít a lila-fehéreknek. Most alkoholelvonóra készül, és azért üzentek neki a szurkolók a feliarattal, hogy ebben az elhatározásában morálisan segítsék, támogassák.”

A beol.hu felhívta a B-közép egyik állandó tagját, aki megerősítette a gazdasági vezető nyilatkozatát: “Laci fiatal srác, akit nagyon jól ismerek, s nemcsak kézilabda-, hanem focimeccsekre is gyakran kijárt és rendszeresen a B-középben szurkolt. Mostanában már nem nagyon fordult elő a mérkőzéseken, de a csabai belvárosban gyakran szoktam látni. Megerősíthetem, hogy biztosan nem a háborús bűnös Csatáry neve szerepelt a molinón, hanem a szurkolótársunké, aki mellett szerettünk volna kiállni.”

Hasonló eset történt augusztus 17-én az FTC-MTK labdarúgó bajnokin, ahol a ferencvárosi drukkerek egy csoportjaIn memoriam Csatáry László” feliratot feszített ki a lelátón. Az MLSZ ezért 800 ezer forintra büntette meg az FTC-t.

A Magyarországon és Szlovákiában is háborús bűntettekkel vádolt Csatáry László életének 99. évében, augusztus 10-én hunyt el. A Budapesti Nyomozó Ügyészség vádirata szerint 1944-ben szándékosan segítette a Kassáról koncentrációs táborokba deportált zsidók megkínzását és törvénytelen kivégzését.

A kassai kerületi bíróság idén márciusban életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatta a szlovákiai város népbírósága által 1948-ban Csatáry László ellen hozott halálos ítéletet; haláláig a bíróság azt vizsgálta, melyik országban kell letöltenie büntetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik