Sport

Közel járnak a kvótaszerzéshez gyorskorcsolyázóink

knoch viktor (moksz, short track, knoch viktor, váltó,)
knoch viktor (moksz, short track, knoch viktor, váltó,)

Knoch Viktor 1500 és 500 méteren is sikerrel vette a csütörtöki selejtezőket a rövidpályás gyorskorcsolyázók kolomnai olimpiai kvalifikációs világkupáján. Rajta kívül Heidum Bernadett és Kónya Zsófia is kedvező helyzetből várhatja a folytatást.

A leghosszabb távon a férfiaknál kétfordulós volt a selejtező. Burján Csaba és Liu Shaolin Sándor a második körben esett ki, így ők nem jutottak a legjobb 27 versenyző közé. Knoch Viktor viszont ahogy múlt héten Torinóban, úgy ezúttal is negyeddöntőben szerepelhet, ezzel jó esélye van, hogy ezen a távon kvótához jusson. Olaszországban kilencedik lett 1500-on.

A nők 1500-as selejtezője egy körből állt, amelyet Kónya Zsófia és Heidum Bernadett sikerrel vett, ahogy Torinóban is, ők így a legjobb 36 közé jutottak, ezzel jelentősen növelve kvótás reményeiket, ugyanakkor Lajtos Szandra kiesett.

A legrövidebb távon mindkét nemnél három fordulót rendeztek. A nőknél ezúttal sem jutott magyar versenyző a negyeddöntőbe: Heidum és Kónya a második, Keszler Andrea pedig az utolsó körben búcsúzott. A férfiaknál viszont Knoch mellett Béres Bence is sikerrel vette az akadályokat, így ezen a távon két magyar lesz érdekelt a legjobb 26 között. Liu Shaolin a harmadik fordulóban esett ki. Knoch ezen a távon is jó eséllyel pályázik a kvótára, ugyanis Torinóban szintén “túlélte” a selejtezőket.


Knoch Viktor száguld Szocsi felé
Fotó: MTI

Az olimpiai kvóták megszerzése szempontjából a múlt heti, torinói, valamint a mostani vk-n elért eredmények számítanak. 500 és 1000 méteren 32, 1500-on 36, a váltóknál pedig nemenként 8 kvóta vár gazdára.

Egyéniben a két vk-n elért eredmények összesítése után derül majd ki, hogy kik azok, akik beférnek a kvótás helyekre, azaz a legjobb 32-be, illetve a leghosszabb távon az első 36-ba. A korcsolyázók az országuknak szereznek indulási jogot, s ha valamelyik távon három versenyző is kvótás pozícióban zár a két vk összesített eredményei alapján, akkor az adott nemzet egyéniben három főt indíthat a jövő februári szocsi olimpián.

A váltóknál szintén a torinói és a kolomnai futamok eredményeit összesítik majd, s nemenként az első nyolc helyen végzett ország stafétái szereznek kvótát a játékokra. A váltók 4+1 fősek, de az egyéniben és csapatban is indulási jogot szerzett nemzetek sem indíthatnak többet öt versenyzőnél, ideális esetben tehát nemenként 5, azaz összesen 10 fős lehet egy szocsiba utazó rövidpályás válogatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik