Sport

Milliárdokat fordítanak a lovas ágazat fejlesztésére

lóverseny (lóverseny, )
lóverseny (lóverseny, )

A lovas ágazatban az elmúlt két évtized legjelentősebb fejlesztésének nevezte Budai Gyula a mostani, összesen 3,6 milliárdos beruházást.

A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a szerdán Szilvásváradon, a felújítás előtt álló lovas centrumban tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá: a szilvásváradi centrum fejlesztése kiemelt beruházás, amelyre közel 1,6 milliárd forintot fordít a kormány, a Nemzeti Lovarda fejlesztésére pedig további kétmilliárd forintot biztosítanak.

Lázár Zoltán, Budai Gyula és Mondok József a sajtótájékoztatón
Fotó: MTI

A szilvásváradi lovas centrumnál az idén az előkészítő lépésekre 181 millió forintot szánnak, egyebek mellett területvásárlásra, közműkiváltásra. A beruházás alapkövét várhatóan 2014 március végén-április elején teszik le, az átadást szeptemberre tervezik.

Mondok József, a Magyar Lovas Szövetség alelnöke emlékeztetett rá, hogy  az elmúlt két évtizedben sok koncepció, terv született, de érdemi változás nem történt az ágazatban. Most azonban kormányzati szándékról, konkrét lépésekről lehet beszélni.

Szavai szerint szükség is van a beavatkozásra, mert Magyarország jelentős lemaradásban van például Hollandiához, Németországhoz, Angliához képest.

A látványterv
Fotó: MTI

Dallos Andor, a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság igazgatója elmondta, hogy a jelenlegi lovas centrum 1976-ban épült, s 1984-re nyerte el mai formáját. Azóta azonban eljárt felette az idő. Az új multifunkcionális lovas centrum terveiről szólva kiemelte: épül egy új fedett lovarda, a régi pedig bemelegítő pálya lesz. A stadion négyévszakos talajt és részben fedett lelátót kap, így szinte egész évben használhatóvá válik. Készül még egyebek mellett mobil sátorrendszer a lovaknak, lesz sétálóutca és épülnek új parkolók is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik