Sport

Visszatért az űrből az olimpiai fáklya

olimpiai fáklya, űrséta (olimpiai fákyla, )
olimpiai fáklya, űrséta (olimpiai fákyla, )

Visszaérkezett a Földre a Szojuz űrhajó három űrhajóssal és az olimpiai fáklyával, amellyel két kozmonauta két nappal korábban űrsétát végzett a Nemzetközi Űrállomáson a 2013-es szocsi téli olimpiai játékok előkészületének keretében.

Az űrhajó egy több mint háromórás út után a kazahsztáni sztyeppén ért földet közép-európai idő szerint 3 óra 49 perckor, amit az egyik orosz tévé, valamint az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) tévéje élőben közvetített.


Most már az űrben is járt
Fotó: MTI/EPA

Oleg Kotov és Szergej Rjazanszkij orosz űrhajósok mintegy 400 kilométeres magasságban léptek ki szombaton a világűrbe a Földön két kilogrammot nyomó fáklyával, amelyet azonban nem gyújtottak meg. Az űrállomáson biztonsági okokból, kint a kozmoszban pedig az oxigén hiánya miatt nem éghetett. A két kozmonauta az űrséta során többször is átadta egymásnak a fáklyát, mintegy az űrben is elvégezve vele a váltófutást. A fáklya végét egy különleges kábelhez rögzítették, nehogy véletlenül is tovalebegjen a világűrben.

A Szocsi olimpiáé lesz a legek váltófutása, a fáklyát 65 ezer kilométeres útján elviszik még egyebek között a szibériai Bajkál-tó mélyére és a Kaukázus legmagasabb csúcsára, az Elbruszra. A világ legnagyobb, atommeghajtású jégtörő hajóján már megjárta az Északi-sarkot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik